Grill - temat specjalny

Pomaga na mocny kaszel, przy grypie i zapaleniu oskrzeli. Jak zrobić syrop z chrzanu?

Okres Wielkanocy to moment, kiedy niemal w każdej polskiej kuchni pojawia się chrzan. Możesz wykorzystać go nie tylko do przygotowywania chrzanowych sosów, dodać go do żurku czy jajek, ale i zrobić z niego leczniczy specyfik na kaszel. Sprawdź, na co pomaga syrop z chrzanu oraz jak zrobić go w domu.

Lecznicze właściwości syropu z chrzanu | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Początek wiosny to moment, na który wszyscy czekali z utęsknieniem. Niestety wraz z pierwszymi ciepłymi dniami, często nasza odporność spada i wiele osób łapie przeziębienia lub grypę. Warto mieć wówczas pod ręką domowe lekarstwo, które pomoże nam na chrypkę, bolące gardło, a także wesprze nasz układ odpornościowy. W poniższym materiale podpowiemy ci, jak zrobić syrop z chrzanu.

Sprawdź także: Fenomenalne połączenie. Hamuje napady głodu, pomaga spalać tłuszcz a do tego zabija wirusy i bakterie

Na co pomaga syrop z chrzanu?

Chrzan kryje w sobie moc właściwości prozdrowotnych, przede wszystkim ceniony jest za swoje właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Uważany jest za naturalny antybiotyk, dzięki czemu w mig pomoże ci pozbyć się infekcji. Pomoże udrożnić zatkane zatoki, pozbyć się chrypki, bólu gardła oraz uporczywego kaszlu. W chrzanie znajduje się także sporo witamina C oraz minerały, magnez, wapń, potas, selen, czy cynk. Korzeń ten wykazuje także właściwości przeciwnowotworowe, pomaga łagodzić bóle reumatyczne, a także pozytywnie wpływa na proces trawienia. 

Jak zrobić syrop z chrzanu?

Przygotowanie domowego syropu z chrzanu jest bardzo proste. Będziesz potrzebować: duży kawałek chrzanu, miód lipowy oraz cytrynę. 

Zacznij od obrania oraz starcia chrzanu. Następnie dodaj do niego trzy łyżki miodu i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną miksturę włóż do czystego słoika, po czym dokładnie go zakręć, odstaw na trzy dni. Po tym czasie przecedź syrop przez sitko lub gazę, płyn umieść ponownie w słoiku. Dodaj sok z cytryny.  

    Syrop z chrzanu – dawkowanie 

    Kiedy dopadnie cię przeziębienie i ból gardła, po syrop z chrzanu warto pić trzy do czterech razy dziennie. Mieszankę należy dodać łyżkę syropu do połowy szklanki ciepłej wody. W przypadku dzieci do takiej samej ilości wody będzie to jedna łyżeczka do herbaty.

    Kto nie powinien pić syropu z chrzanu? 

    Syrop z chrzanu, chociaż bardzo zdrowy może podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego, dlatego ostrożnie powinny do niego podchodzić osoby, które cierpią na chorobę wrzodową. Nie powinny spożywać go również dzieci poniżej czwartego roku życia oraz osoby borykające się z chorą tarczycą. 

    Zobacz także:

    Obłędnie kremowa zupa chrzanowa Magdy Gessler. Przygotuj zamiast żurku »

    Na zmarszczki, przebarwienia i uporczywe wypryski. Ten olej działa jak drogi kosmetyk »

    Sekretne składniki siostry Anastazji. Oto co dodaje do surówki z kapusty »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    15 min
    5
    Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

    Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

    Odsłon: 202

    30 min
    8
    30 min
    9
    15 min
    5

    Polecane artykuły

    Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

    Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

    1
    Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

    Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

    1
    Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

    Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

    3
    Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

    Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

    17