Grill - temat specjalny

Orzechy – sposób na pożywną przekąskę

Przed nami jesienna szaruga i krótsze dni. Brak słońca odbiera energię i chęć do działania. A przecież właśnie teraz, kiedy rozpoczął się rok szkolny, są one nam najbardziej potrzebne.

Fot. 123RF/Picsel

W tym wymagającym, jesienno - zimowym okresie, warto więc pamiętać o zdrowej, zrównoważonej diecie, bogatej w składniki mineralne i witaminy, wpływające na pamięć, koncentrację oraz aktywność. Kiedy brakuje czasu, a posiłki spożywane są w przerwie między zajęciami, warto mieć pod ręką pożywne przekąski - takie jak np. orzechy.

Aktywny tryb życia często nie sprzyja dbaniu o dietę. Posiłki przygotowywane są w pośpiechu albo spożywane naprędce. Najmłodsi natomiast zapominają o drugim śniadaniu i w czasie kilkuminutowej przerwy sięgają po słodkie batony. Sposobem na zmianę nawyków jest wprowadzenie do codziennego menu orzechów. Uczniowie powinni sięgać przede wszystkim po orzechy włoskie, które są źródłem fosforu, potasu i magnezu, a także witaminy E. Potas wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, a magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia znużenia i zmęczenia. Dodatkowo, witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Orzechy włoskie możemy zapakować uczniowi na drugie śniadanie w dowolnej formie - jako przekąskę prosto z paczki lub dodatek do sałatki z warzywami czy owocami.

Przekąski w postaci orzechów warto mieć pod ręką również w domu. Tu poza orzechami włoskimi sprawdzą się również znakomicie orzechy laskowe, macadamia, pecan, brazylijskie czy fistaszki. Z pomocą tych ostatnich możemy przygotować również sycące masło orzechowe - które posłużyć nam może, jako słony dip. Wybierając przekąski w formie orzechów, postawmy na te w wygodnych, poręcznych opakowaniach. Marka KRESTO ma w ofercie orzechy w opakowaniach już od 100 g, dzięki czemu z łatwością zapakujemy je do szkolnego plecaka czy torebki.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 184

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17