Ewa_Gotuje

Naturalny antybiotyk. Co można wyczarować w kuchni z cebuli?

Trudno wyobrazić sobie kulinarną codzienność bez cebuli. Choć to warzywo ma bardzo charakterystyczny zapach i smak, to jednak jest uwielbiane prawie przez wszystkich. To ważne, bo cebulę naprawdę warto jeść. Sprawdź, jakie są jej właściwości i jak wykorzystać ją w kuchni.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Cebula wykorzystywana jest nie tylko do celów spożywczych, ale także medycznych. Już setki lat temu dostrzegano szereg korzyści płynących ze spożywania cebuli, jednak to od niedawna znamy dokładnie składniki zawarte w tym warzywie. Wiemy, że m.in. wykazuje działanie przeciwnowotworowe czy antybakteryjne. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto jeść cebulę i jak wykorzystywać ją do codziennych, przepysznych potraw. 

Sprawdź także: Tylko 2 składniki. Nie zawiera kofeiny, wspomaga serce i odchudzanie

Czym jest cebula? 

Pytanie to może wydawać się absurdalne. W końcu każdy wie, czym jest cebula - warzywem z rodziny amarylkowatych. To bardzo bliska kuzynka czosnku oraz pora. Zawiera między innymi związki siarki i to właśnie z ich powodu charakteryzuje się specyficznym smakiem oraz zapachem. Cebula jest niskokaloryczna. W 100 g znajduje się zaledwie 30 kcal.

Warto podkreślić, że występuje wiele rodzajów cebuli. Są to między innymi: cebula żółta, cebula czerwona, dymka, cebula cukrowa, szalotka czy cebula czosnkowa, czyli biała. Wszystkie te odmiany mają bardzo specyficzny smak i dużo wartości odżywczych. Najzdrowsze są jednak cebula zwyczajna i czerwona. To właśnie po nie warto sięgać najczęściej. 

Cebula - wartości odżywcze 

Cebula jest tania, niskokaloryczna i charakterystyczna w smaku. Wartości odżywcze tego warzywa to kolejny argument, dla którego warto po nie sięgać na co dzień. Sprawdź, jakie są najważniejsze składniki cebuli: 

  • kwercetyna - to antyoksydant, czyli przeciwutleniacz, neutralizujący negatywny wpływ wolnych rodników. To właśnie dzięki kwercetynie cebula obniża ciśnienie krwi oraz ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe, 
  • potas - bardzo ważny składnik, wpływający pozytywnie na organizm. Szczególnie istotny dla zdrowia serca. Pomaga również obniżyć ciśnienie krwi, 
  • wapń - cebula dostarcza także spore ilości wapnia, który wzmacnia kości, 
  • związki siarki - elementy te mają działanie przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe oraz bakteriobójcze. Dodatkowo zmniejszają stężenie złego cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi, 
  • witamina C - charakteryzuje się działaniem przeciwutleniającym i wpływa pozytywnie na układ odpornościowy. Pomaga także w pielęgnacji włosów oraz skóry, 
  • kwas foliowy - wpływa pozytywnie na układ odpornościowy, o jego spożywaniu powinny pamiętać głównie kobiety planujące ciążę i w trakcie ciąży. To właśnie kwas foliowy wpływa pozytywnie na układ nerwowy, zapobiegając wadom wrodzonym,  
  • witamina B6 - między innymi bierze udział w tworzeniu nowych czerwonych krwinek,  
  • chrom - przeciwdziała insulinooporności, która może przyczynić się do pojawienia się cukrzycy,  
  • żelazo - wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza uczucie zmęczenia.  

Zobacz: Konfitura z czerwonej cebuli

Cebula - właściwości 

W każdej kuchni powinna się znaleźć cebula. Właściwości tego warzywa są naprawdę imponujące. Przede wszystkim nie bez powodu cebula nazywana jest naturalnym antybiotykiem. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwinfekcyjne. Jedz cebulę, aby złagodzić objawy przeziębienia i grypy. Składniki znajdujące się w tym warzywie zwalczają stany zapalne i wzmacniają układ odpornościowy. Dodatkowo oczyszczają także drogi oddechowe ze śluzu. To właśnie dzięki spożywaniu sporej ilości cebuli możesz szybciej wrócić do zdrowia. 

Cebula pomaga też m.in. zapobiegać próchnicy zębów i łagodzić infekcję jamy ustnej. Warto ją spożywać po terapii antybiotykami - wzmacnia organizm i wpływa pozytywnie na florę jelitową. Warzywo obniża stężenie złego cholesterolu i pomaga zapobiegać nadciśnieniu. Zawartość chromu pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi. Co to oznacza? Regularne jedzenie cebuli może pomóc zapobiec cukrzycy.

Więcej właściwości tego popularnego warzywa? Cebula hamuje rozwój oraz rozprzestrzenianie się komórek rakowych, zmniejsza przykre objawy przy reumatyzmie, łagodzi objawy trądziku, wzmacnia kości i pomaga przy ostrych bólach ucha. 

Cebula - kto nie powinien jeść? 

Wydawać by się mogło, że cebula jest zdrowa dla wszystkich, jednak są pewne grupy osób, które nie powinny po nią sięgać. Silny smak i właściwości mogą wywołać przykre objawy, a nawet zaostrzyć przebieg niektórych chorób dolegliwości. Jakie są przeciwwskazania do jedzenia cebuli?

Nie powinny jej spożywać osoby chorujące na wątrobę, choroby zapalne jelit, nerki, refluks żołądkowo-przełykowy, inne choroby układu pokarmowego czy niewydolność serca. Jeżeli masz skłonności do zgagi, to również powinieneś zrezygnować z cebuli, albo znacznie ją ograniczyć. 

Okazuje się, że niektórzy mogą być uczuleni na cebulę. Jeżeli po jej spożyciu odczuwasz swędzenie, masz wysypkę czy łzawią ci oczy, najprawdopodobniej masz alergię na to warzywo. 

Cebula - jak wykorzystać ją w kuchni? 

Mogłoby się wydawać, że każdy wie, jak powinna być przyrządzona cebula. Jak wykorzystać ją w kuchni na co dzień? Warzywo to jest bardzo uniwersalne i sprawdzi się tak naprawdę do większości potraw. To idealny składnik zup, mięs, zapiekanek, kanapek, surówek, sosów, a nawet konfitur czy dżemów. Warto pamiętać, że cebulę można konsumować tak naprawdę w dowolnej formie. Surowa cebula to idealny dodatek do pieczywa czy sałatek. Cebula smażona, gotowana, czy marynowana to doskonały składnik zapiekanek lub zup. Podobnie jak cebula w postaci płatków, proszku czy jako syrop z cebuli.

Klasyczna, żółta odmiana cebuli nada się doskonale do mięs oraz bulionów. Czerwona cebula musi znaleźć się w sałatkach i na kanapkach. Nie tylko doskonale smakuje, ale również jest bardzo zdrowa i pięknie wygląda. Cebula dymka również przyda się do mięsnych dań, szczególnie tych z dodatkiem sporej ilości warzyw. Szalotka jest dość delikatna pod względem smaku i zapachu. Warto drobno posiekać ją i dorzucić do sosów, zup czy do potraw mięsnych. 

Cebula – zalety spożywania i wykorzystanie w kuchni – podsumowanie 

Cebula powinna stanowić jeden z podstawowych pokarmów naszej diecie. Jest nie tylko zdrowa i ma szereg właściwości, ale również jest łatwo dostępna i tania. Pamiętaj, że cebula surowa ma bardziej ostry i charakterystyczny smak. Pod wpływem obróbki termicznej łagodnieje, ale traci też sporo wartości odżywczych. Jej wykorzystanie w kuchni jest bardzo szerokie. Pamiętaj, że tutaj ogranicza cię tylko własna wyobraźnia.

1. Szakszuka z papryką i cebulą

 Szakszuka z papryką i cebulą Zobacz przepis

Szakszuka z cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pasta z jajek i cebuli

 Pasta z jajek i cebuli Zobacz przepis

Pasta z jajek i cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zupa cebulowa

 Zupa cebulowa Zobacz przepis

Zupa cebulowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Placki z cebuli

 Placki z cebuli Zobacz przepis

Placki z cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Spaghetti z cebulą

 Spaghetti z cebulą Zobacz przepis

Spaghetti z cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Cebula nadziewana mięsem

 Cebula nadziewana mięsem Zobacz przepis

Cebula nadziewana mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Cebula po żmudzku

 Cebula po żmudzku Zobacz przepis

Cebula po żmudzku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kluski z kiełbasą i cebulą

 Kluski z kiełbasą i cebulą Zobacz przepis

Kluski z kiełbasą i cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Najlepsza karkówka w cebuli

 Najlepsza karkówka w cebuli Zobacz przepis

Karkówka w cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Syrop z cebuli

 Syrop z cebuli Zobacz przepis

Syrop z cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Pomidory z cebulą do słoików

 Pomidory z cebulą do słoików Zobacz przepis

Pomidory z cebulą do słoików / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Cebularze

 Cebularze Zobacz przepis

Cebularze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Najlepsza maść na spuchnięte nogi i bóle kręgosłupa. Tak działa ta roślina »

Pij, gdy jelita nie działają dobrze. Skarb z babcinego słoika »

Jedni ją uwielbiali, drudzy nienawidzili. Kultowe śniadanie z czasów PRL-u »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 84

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 830

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1