Syrop z cebuli

Przepis dnia 2020-12-02
Syrop z cebuli
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Syrop z cebuli

Składniki

  • Cebula 250 g
  • Miód 5 pełnych łyżek
  • Dodatki opcjonalnie:
  • Sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • Imbir kawałek ok. 2 cm
  • Kurkuma kawałek ok. 2 cm

Przygotowanie



  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do wyparzonego słoiczka. Dodać sok wyciśnięty z całej cytryny, pokrojoną kurkumę oraz imbir ( Kurkumę oraz imbir najlepiej oskrobać nie obierać). Całość zalać miodem i odstawić na 48 h. Po tym czasie przecedzić do słoika lub butelki.


    Syrop przechowywać w lodówce ok 14 dni. Dla dzieci powyżej 1 roku życia podaję łyżeczkę dziennie, dla dorosłych w czasie przeziębienia do 3 łyżeczek na dobę.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 23 listopada 2020
Teraz jesienną porą rzecz idealna ... tylko dwie osoby muszą to pić ;p
KulinarnaChwila 24 listopada 2020
Pyszotka:)
Blog_Mydlo_i_Powidlo 02 grudnia 2020
Świetny na kaszel:)
Składniki
  • Cebula 250 g
  • Miód 5 pełnych łyżek
  • Dodatki opcjonalnie:
  • Sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • Imbir kawałek ok. 2 cm
  • Kurkuma kawałek ok. 2 cm
Składniki