Grill - temat specjalny

Najlepsza carbonara według Trojanowskiej! Tym przepisem wygrała 3. miejsce w konkursie!

Myśląc o kuchni włoskiej przed oczami stają nam pizza oraz oczywiście pyszne makarony. Kulinarne klimaty słonecznej Italii nie są obce znanej i lubianej aktorce i piosenkarce Izabeli Trojanowskiej. Dzięki przepisowi na jedną z najsłynniejszych włoskich past wygrała trzecie miejsce w konkursie kulinarnym. Sprawdź, jak zrobić najlepszą carbonarę we własnej kuchni.

Izabela Trojanowska pochwaliła się wygraną w konkursie | Fot.123RF/Picsel/ Fot.TRICOLORS/East News

Izabela Trojanowska to wokalistka, która od lat ma szczególne miejsce w sercach polskiej publiczności. Bez jej wielkiego przeboju Wszystko czego dziś chcę” niegdyś nie mogła obyć się żadna prywatka. Kultowa piosenka do dzisiaj rozbrzmiewa często z głośników podczas wielu imprez. Izabela Trojanowska dała się poznać również jako aktorka, filmowa, teatralna i serialowa. Widzowie w szczególności polubili ją za kultową rolę Moniki Ross-Nawrot w serialu „Klan". Niewiele osób jednak wie, że pani Izabela jest również pasjonatką kuchni. Wzięła udział w XVI. Konkursie „Arte Culinaria Italiana", w którym zajęła trzecie miejsce! Daniem, które zaprezentowała artystka, była pasta carbonara. 

Przepis na carbonarę 

Carbonara to jeden z najpopularniejszych włoskich makaronów, bazuje na prostych, łatwo dostępnych składnikach. Co więcej, potrawa ta jest prosta w przygotowaniu, dlatego bez trudu dasz radę odtworzyć ją w domu. Jeżeli lubisz wyzwania, możesz pokusić się o przygotowanie dania od podstaw, czyli samodzielnie zrobić makaron. Do oryginalnego, włoskiego przepisu Spaghetti alla carbonara wykorzystuje się długi i cienki makaron typu spaghetti. 

Aby przygotować carbonarę, będziesz potrzebować: 150 g makaronu spaghetti, 100 g pacetty (włoskiego boczku), dwa jajka, dwa ząbki czosnku, 30 g sera pecorino (może być również parmezan lub grana padano), sól i pieprz oraz świeżą natkę pietruszki.

Zacznij od ugotowania makaronu zgodnie z opisem na opakowaniu, powinien być al dente. W czasie, kiedy makaron się gotuje, możesz przygotować sos. Jajka sparz wrzątkiem, następnie wbij je do miski, dodaj sól i dokładnie je roztrzep. Pancettę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż nabierze złotego koloru. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki, całość jeszcze chwilę smaż do połączenia się smaków. Kiedy makaron się ugotuje, odcedź go i wrzuć na patelnię. Zdejmij z ognia, dodaj 15 g sera oraz sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Makaron zalej roztrzepanymi jajkami, mieszaj do momentu, aż się zetną. Wyłóż makaron na talerz, posyp drugą częścią sera. Możesz udekorować go odrobiną natki pietruszki. Smacznego!

Zobacz także:

Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »

Lepsza od jajecznicy! Nasyci na długo i pozwoli utrzymać wagę w normie »

"Białe złoto" na problemy żołądkowe. Jest ekstremalnie skuteczne i tanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 167

30 min
8
30 min
9
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17