Ewa_Gotuje

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć karpia? Nigdy ci się nie spali

Chociaż w każdym polskim domu potrawy, które lądują na wigilijnym stole są nieco inne, niemal, na każdym z nich musi znaleźć się karp. Jedno kręcą na niego nosem, inni uważają go za prawdziwy rarytas. Jedno jest jednak pewne, przygotowanie tej ryby wcale nie należy do najprostszych zadań. Podpowiemy ci, jak zrobić wigilijnego karpia oraz na jakim tłuszczu najlepiej go smażyć.

Na czym smażyć karpia? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Karp zdecydowanie nie należy do najprostszych i najprzyjemniejszych w przygotowaniu ryb. Ma sporo ości, często charakteryzuje się także mulistym zapachem i smakiem. Dlaczego to właśnie tę rybę od lat serwuje się w wigilijny wieczór niemal na wszystkich polskich stołach? Odpowiedź znajdziemy w 1947 roku, kiedy to reklamowano go hasłem „Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce”. Popularność karpia wynikała przede wszystkim z tego, że po wojnie był on bardzo łatwo dostępny.

Pomimo tego, że karpia nie wyróżniają specjalne walory smakowe lub wartości odżywcze, na stałe zajął miejsce w bożonarodzeniowym menu. Aby wydobyć z niego to, co najlepsze, należy go odpowiednio go przyrządzić. Bardzo ważne jest między innymi to, na jakim tłuszczu najlepiej smażyć karpia.

Sprawdź także: Jak panierować rybę bez jajka? 5 wariantów - każdy dodaje rybie wyjątkowego smaku

Jak zrobić wigilijnego karpia?

Oczywiście należy zacząć od wyboru dobrej jakości, świeżej ryby – najczęściej poleca się karpie królewskie lub zatorskie. Nie można zapomnieć również o starannym oczyszczeniu ryby, m.in. usunięciu łusek. Rybę należy również dokładnie umyć. Najpopularniejszym sposobem porcjowania karpia jest podzielenie go na dzwonka. Przed smażeniem, warto na noc zamoczyć go w zalewie z mleka lub wody, soku z cytryny i cukru. W niektórych przepisach zaleca się obłożenie ryby cebulą lub mieszanką startych warzyw, takich jak marchewka, cebula i seler. Możesz ją również uprzednio nasolić. Po wyjęciu karpia z zalewy lub warzywnej marynaty dobrze go osusz. Tak przygotowana ryba, nadaje się do smażenia.

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć karpia?

Najczęstszą metodą przygotowania wigilijnego karpia, jest oczywiście smażenie. Na czym najlepiej smażyć karpia? Zdania co do tego, jaki tłuszcz jest najlepszy, są podzielone. Ważne, by pamiętać o tym, że musi mieć on wysoką temperaturę dymienia. Dzięki czemu ryba nam się nie spali. Do smażenia warto wybierać także dużą patelnię, wyposażoną w grube dno. Najpierw należy mocno ją rozgrzać, następnie położyć tłuszcz i zmniejszyć moc palnika – wystarczy połowa mocy grzania.

Jednym z najczęściej wybieranych tłuszczów do smażenia karpia jest masło klarowane. Warto pamiętać o tym, że jeśli ryba ma się dobrze usmażyć, należy położyć na patelni dość sporo tłuszczu. Na półtora kilograma karpia będą potrzebne minimum trzy łyżki masła klarowanego.

Jeśli chcesz smażyć karpia na oleju, najlepiej wybierz ten rzepakowy, może być również słonecznikowy. Należy pamiętać, by mocno rozgrzać tłuszcz, dzięki czemu ryba nie będzie go pochłaniać.  

Najlepsze przepisy na wigilijnego karpia

Szukasz przepisów na doskonałego wigilijnego karpia? Koniecznie sprawdź, w jaki sposób przygotowali go nasi użytkownicy.

1. Smażony karp

 Smażony karp Zobacz przepis

Smażony karp / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Smażony karp bez ości

 Smażony karp bez ości Zobacz przepis

Smażony karp bez ości / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Smażony karp w zalewie octowej

 Smażony karp w zalewie octowej Zobacz przepis

Smażony karp w zalewie octowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Karp smażony

 Karp smażony Zobacz przepis

Karp smażony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Karp smażony

 Karp smażony Zobacz przepis

Karp smażony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Karp w panierce

 Karp w panierce Zobacz przepis

Karp w panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Karp w migdałach

 Karp w migdałach Zobacz przepis

Karp w migdałach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Karp po genewsku

 Karp po genewsku Zobacz przepis

Karp po genewsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Karp marynowany

 Karp marynowany Zobacz przepis

Karp marynowany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Karp z szafranem

 Karp z szafranem Zobacz przepis

Karp z szafranem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Karp w śmietanie

 Karp w śmietanie Zobacz przepis

Karp w śmietanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Pieczony karp

 Pieczony karp Zobacz przepis

Pieczony karp / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zupy, jakie jadano za czasów PRL. Jakie przepisy warto odtworzyć »

Kwercetynę znajdziesz w czerwonej cebuli. Pomoże w cukrzycy, przegoni wirusy, wspomoże mózg »

Tani i ma tylko 97 kcal. Jesz go z chlebem, a możesz zrobić kotlety, a nawet ciasto »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 787

30 min
15
30 min
2
15 min
0
15 min
3
15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0