Karp z szafranem

Karp z szafranem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Jestem na etapie testowania nowych przepisów wigilijnych. Karp pierwszy. Powinny być dzwonki, ale ja miałem płat. Test zdany.

Składniki

  • 1 kg karpia
  • pół litra bulionu warzywnego
  • pół cytryny
  • 1 listek laurowy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 cebule
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka drobno pokrojonej natki
  • 1 kromka białego chleba
  • szafran
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Płaty karpia pokroiłem na kawałki. Lekko posoliłem, ułożyłem w żaroodpornym naczyniu.
    Wlałem bulion warzywny, wokół ułożyłem obrane i pokrojone w ósemki cebule, posypałem rozkruszonym liściem laurowym, natką i pieprzem, polałem oliwą. Wstawiłem do rozgrzanego piekarnika, zapiekałem pół godziny.


  2. Orzechy i płatki migdałowe zmiksowałem, chleb bez skórki , sok z cytryny i mały kawałek cienko okrojonej skórki oraz szczyptę szafranu.

    Karpia ułożyłem na półmisku, na nim cebulę. Masę z miksera wymieszałem z sosem z pieczenia ryby, doprawiłem do smaku solą i pieprzem, podgrzałem, polałem karpia.

Komentarze do przepisu (9)

ciacho50 26 listopada 2017
Doskonały pomysł na święta -:)
Docherro 26 listopada 2017
Już pachnie świętami,karp w każdym wydaniu mój ulubiony:)
Bellapi 27 listopada 2017
i tak jakoś świątecznie się zrobiło :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg karpia
  • pół litra bulionu warzywnego
  • pół cytryny
  • 1 listek laurowy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 cebule
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka drobno pokrojonej natki
  • 1 kromka białego chleba
  • szafran
  • sól
  • pieprz
Składniki