Grill - temat specjalny

Malinowe puchary Oli Serwy - przepis z "Bake off - Ale Ciacho!"

Ola przygotowała deser z dużą ilością słodkich malin, czekoladą i wspaniałymi ciasteczkami migdałowymi, które nadają chrupkości całemu daniu.

Migdałowe amarettki:
1 białko
80 g zmielonych migdałów
80 g drobnego cukru
10 ml likieru amaretto
cukier i cukier puder do posypania ciasteczek

Mus malinowy:
3 g żelatyny
łyżeczka wody
100 g świeżych lub mrożonych malin
15 g cukru pudru

Mus czekoladowy:
200 ml śmietany kremówki 30%
2 żółtka
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej

Dekoracja:
50 g świeżych malin

Migdałowe amarettki
Ubić białko, a następnie dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać, tak aby powstała gęsta i klejąca masa. Powstałe ciasto formować w kulki wielkości orzecha i układać w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć uformowane w kulki wielkości orzecha ciasteczka. Przed pieczeniem posypać cukrem oraz cukrem pudrem. Piec przez 15 minut w 175℃. Upieczone ciastka ostudzić, a następnie pokruszyć i wsypać na dno szklanki.

Mus malinowy
Żelatynę namoczyć w wodzie. Maliny zmiksujemy z cukrem pudrem i przecedzić przez sito. Namoczoną żelatynę podgrzać do rozpuszczenia i połączyć z malinami. Tak przygotowany mus przelać na do szklanki z pokruszonymi ciasteczkami i schłodzić w lodówce.

Mus czekoladowy
Ubić schłodzoną śmietanę. W osobnej misce ubić żółtka. Czekolady połączyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubitą śmietanę wymieszać z żółtkami i ostudzoną czekoladą. Mus przelać do szklanki, jako trzecią warstwę deseru i schłodzić w lodówce.
Deser ozdobić świeżymi malinami oraz całymi ciasteczkami

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 202

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17