Grill - temat specjalny

Kup i trzymaj w lodówce. Napar z tej rośliny nie tylko obniża cholesterol

Uwielbiany jesienią i chętnie dodawany do herbaty z cytryną. Każdy wie, że ten korzeń to cenne źródło wielu witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na organizm. Odkryj wszystkie właściwości imbiru i sprawdź, jak zrobić klasyczny napar na przeziębienie.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Napar z imbiru to znany babciny sposób na infekcje. Doskonale rozgrzewa i wspiera odporność organizmu, ale to niejedyne cenne właściwości imbiru. Dowiedz się, jakie są wartości odżywcze korzenia i jak pić herbatkę z imbirem. 

Sprawdź także: Napar z tej aromatycznej przyprawy obniża cukier, wspomaga wątrobę i działa przeciwbólowo

Imbir - właściwości

Jakie wartości odżywcze ma imbir? Korzenie dostarczają węglowodany, ale także szereg witamin. Zaliczają się do nich m.in. witamina A, C, E i K oraz te z grupy B (w tym kwas foliowy). Przyprawa to bogate źródło wapnia, żelaza, potasu i fosforu. Cennym składnikiem imbiru jest również olejek eteryczny, odpowiedzialny za intensywny zapach i smak korzenia oraz wykazujący silny zdrowotny wpływ na organizm. 

Kiedy warto pić napar z imbiru? Od lat stosuje się go na przeziębienia. Faktycznie, imbir działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo i wykrztuśnie. Herbatka pomoże więc rozrzedzić śluz i złagodzić kaszel, a także zmniejszyć gorączkę. Co ważne, imbir hamuje skurcze oskrzeli i działa przeciwbólowo, dlatego szczególnie poleca się pić napar podczas jesiennych infekcji i w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Zarówno klasyczny napar z imbiru, jak i ten z dodatkami silnie rozgrzewa i wykazuje właściwości napotne.

Na co jeszcze pomaga imbir? Zawarty w nim olejek eteryczny niweluje mdłości i problemy trawienne, bo skutecznie pobudza wydzielanie soku żołądkowego, zwiększa wydzielanie żółci i działa rozkurczowo. Napar korzenny obniża również poziom cholesterolu we krwi, rozrzedza krew i poprawia koncentrację.

Sproszkowany imbir w połączeniu z kurkumą czy cynamonem, dodany do naparu, pomoże też w odchudzaniu. Przyprawa przyspiesza metabolizm i zapewnia uczucie sytości. Działa też moczopędnie, przez co zmniejsza obrzęki. 

Napar z imbiru - przepis

Tradycyjny napar z imbiru

Jak zrobić klasyczny napar z imbiru? Ten przepis jest wyjątkowo prosty do przygotowania. Na początku odkrój około trzech centymetrów świeżego korzenia imbiru, a następnie pokrój go na cienkie plastry. Pamiętaj, aby go nie obierać - pod skórką kryje się najwięcej składników odżywczych. Możesz też zetrzeć go na tarce, żeby wypuścił cenny olejek eteryczny. Przełóż do naczynia i zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą. Następnie parz pod przykryciem przez 10 minut i po tym czasie wypij.

Napar z imbiru z dodatkami

Możesz również przygotować napar z imbiru z dodatkami. Przygotuj napój z klasycznego przepisu, ale po lekkim ostygnięciu dodaj jeszcze plaster cytryny i pół łyżeczki miodu

Podobny napój możesz przygotować w wersji na zimno. Do ciepłego naparu z tartym imbirem, cytryną i miodem, dorzuć kostki lodu. Szybko otrzymasz pyszną i orzeźwiającą imbirową lemoniadę. 

Jeśli korzystasz ze sproszkowanego imbiru, warto połączyć go z innymi przyprawami korzennymi. Do sporej ilości wody, dodaj po pół łyżeczki imbiru, kardamonu, kurkumy lub cynamonu oraz łyżeczkę miodu.

Jak pić napar z imbiru?

Jak pić napar z imbiru? Uznaje się, że optymalna dzienna dawka imbiru wynosi od czterech do pięciu gramów. Pamiętaj, że napar z imbiru przyjmowany w zbyt dużych ilościach może wywoływać nieprzyjemne dolegliwości. Jeśli przesadzisz z porcją, możesz spodziewać się bólu brzucha, biegunki, wzdęć czy zgagi. Co więcej, zbyt duża ilość naparu może też wpływać na przyjmowane leki, zwłaszcza te obniżające cukier, stabilizujące ciśnienie i rozrzedzające krew. 

Napar z imbiru - przeciwwskazania

Kto powinien unikać naparu z imbiru? Szczególnie ci, na których ostry korzeń może działać drażniąco. Herbatki nie powinno podawać się dzieciom poniżej 12. miesiąca życia, ponieważ może to szkodzić ich podniebieniu i kubkom smakowym.

Przeciwwskazaniem do picia napoju są też refluks oraz wrzody żołądka lub dwunastnicy - w przypadku tych chorujących, imbir podrażnia błonę śluzową przewodu pokarmowego. Nie powinny go też spożywać osoby ze wzmożoną produkcją soku żołądkowego. 

Picie naparu z imbiru nie zaleca się też osobom z nadciśnieniem, ponieważ korzeń może podnosić ciśnienie krwi. Wśród przeciwwskazań do stosowania korzenia są też wymioty (w tym u ciężarnych) i kamica żółciowa

1. Syrop z imbiru, cytryny i miodu wzmacniający odporność

 Syrop z imbiru, cytryny i miodu wzmacniający odporność Zobacz przepis

Syrop z imbiru na przeziębienie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Napój herbaciany z imbirem

 Napój herbaciany z imbirem Zobacz przepis

Napój herbaciany z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kuracja imbirowa na przeziębienie

 Kuracja imbirowa na przeziębienie Zobacz przepis

Kuracja imbirowa na przeziębienie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Rozgrzewająca herbata z imbirem

 Rozgrzewająca herbata z imbirem Zobacz przepis

Herbata z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Miód z cytryną i imbirem

 Miód z cytryną i imbirem Zobacz przepis

Miód z cytryną i imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Mikstury na odporność. Pięć sprawdzonych receptur »

Zalej kwiaty gorącą wodą. Jak zrobić napar z chryzantem? »

Sok z pigwy na odporność i nie tylko »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1