Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miód z cytryna i imbirem to świetny, domowy sposób na bolące gardło lub podniesienie odporności. Można używać go z dodatkiem zimnej lub gorącej wody lub jako dodatek do herbaty. Tak wiem, miód traci swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury, jednak wypicie gorącej wody lub herbaty z tym syropem, przynosi ogromna ulgę na zapchane śluzem, obolałe gardło. Tego sposobu nauczyłam się mieszkając w Anglii, tutaj jest to najpopularniejszy sposób na „zawalone” i bolące gardło i świetnie działa wykrztuśnie. Hot lemon and honey, lub hot toddy, do którego również dodaje się miodu, to jedne z pierwszych domowych „wspomagaczy”, po które sięgają wyspiarze, przy pierwszych objawach przeziębienia. Już od lat, również wspomagam się w ten sposób i dla mnie jest on rewelacyjny. Ten ciepły napój cudownie otula gardło, udrażnia drogi oddechowe i pomaga odkaszlnąć. Tym, którzy jednak nie chcą mieszać miodu z gorąca woda, polecam pic go z zimna, jako środek wspomagający odporność. Skorzystacie wtedy z pełnych korzyści miodu.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 606
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 52
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 368
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 606
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 52
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 368
Składniki
SŁOIK DOBRZE WYPARZYĆ, CYTRYNĘ DOBRZE UMYĆ I SPARZYĆ W GORĄCEJ WODZIE. POKROIĆ W PLASTERKI. NA IMBIRZE ZOSTAWIĆ SKÓRKĘ, DOBRZE JA TYLKO UMYĆ, ROWNIEZ POKROIC W CIENKIE PLASTRY. W SŁOIKU NA PRZEMIAN UKŁADAĆ PLASTERKI CYTRYNY I IMBIRU, KAŻDĄ WARSTWĘ ZALEWAĆ MIODEM. ROBIMY TAK AŻ DO WYKOŃCZENIA SKŁADNIKÓW.
SŁOIK SZCZELNIE ZAMKNĄĆ I ODSTAWIĆ NA MIN 12 GODZIN ABY CYTRYNA I IMBIR WYPUŚCIŁY SOK. PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE. ZALECA SIĘ ZAŻYWAĆ 1 ŁYŻKĘ SYROPU NA SZKLANKĘ PŁYNU.
*** PAMIETAJCIE, ŻE TO NIE JEST LEKARSTWO I PRZEPIS TEN NIE ZASTĄPI PORADY LEKARSKIEJ, PO KTÓRĄ TRZEBA SIĘ UDAĆ W RAZIE CHOROBY. W RAZIE PRZYJMOWANIA LEKÓW DOBRZE JEST SIĘ SKONTAKTOWAĆ Z LEKARZEM I DOWIEDZIEĆ CZY NIE WEJDĄ ONE W INTERAKCJE Z KTÓRYMŚ Z PODANYCH TU SKŁADNIKÓW. TRZYMAJCIE SIĘ CIEPŁO I UWAŻAJCIE NA SIEBIE.