Grill - temat specjalny

Które owoce najlepiej sprawdzą się w przetworach?

Sukces produkcji owocowych zapasów na jesień i zimę opiera się na optymalnym wykorzystaniu darów natury, którymi raczy nas przyroda.

Fot. 123RF

Miesiąc po miesiącu wybieramy najbardziej dorodne, zdrowe i soczyste owoce, by cały ich smak zamknąć w słoiku i rozkoszować się niepowtarzalnym smakiem i aromatem zawsze wtedy, gdy do głosu dojdzie nasz nieposkromiony apetyt na coś zdrowego i słodkiego. Z jakich owoców najlepiej przygotować kuszące dżemy i konfitury?

Czerwiec

Właśnie w tym miesiącu królują uwielbiane przez wszystkich truskawki, z których warto przygotować mnóstwo owocowych zapasów. Pamiętajmy, by nie odkładać robienia przetworów na ostatnią chwilę - w pierwszych dwóch tygodniach czerwca truskawki są dojrzałe, jędrne i soczyste, słowem - idealnie nadają się na dżemy, konfitury, galaretki. Polecamy również łączyć w przetworach rabarbar z truskawkami - palce lizać! W czerwcu pełnię sezonu mają również czereśnie i poziomki, świetnie nadające się np. na aromatyczne nalewki.

Lipiec

Lato to prawdziwa eksplozja smaków, zapachów i kolorów i najlepszy moment na zbiory! Koniecznie wykorzystaj ten czas i zamień swoją kuchnię w mini-fabrykę. Najszybciej dojrzewają teraz porzeczki, jagody, morele oraz agrest. Wciąż dostępne są na targach tzw. późne truskawki, które w połączeniu z innymi owocami, np. jagodami, oferują nam niepowtarzalny smak wakacji. To również świetny moment na zbiory borówki amerykańskiej (zamarynowane owoce można wykorzystać później na wiele sposobów), brzoskwiń, nektarynek oraz wiśni. Po koniec miesiąca dojrzewają również pierwsze gruszki, warto również teraz sięgnąć po przepisy na przetwory i syropy z pysznych, dojrzałych malin.

Konkurs: Podziel się przepisem na przetwory i wygraj robota kuchennego lub bony na zakupy

konkurs

Sierpień

W sierpniu najbardziej rozsądnym, „owocowym" wyborem będą wiśnie, jeżyny, maliny lub owoce czarnego bzu. Na początku miesiąca wybierzmy się również do lasu, czeka tam na nas runo usłane krzakami, dobrze wszystkim znanej borówki, z której możemy przyrządzić np. syrop o nieocenionych właściwościach zdrowotnych oraz wyborny dżem. Pod koniec sierpnia można spodziewać się również pierwszych winogron i owoców żurawiny.

Wrzesień

Wrzesień i pozostałe jesienne miesiące to przede wszystkim czas... rozkoszowania się smakami lata, o które zadbaliśmy od maja do sierpnia. Każdemu, kto jednak złapał „przetworowego" bakcyla w okresie jesiennym w szczególności polecamy słodkie rarytasy z wciąż dojrzewających jabłek, gruszek oraz śliwek. Warto sięgnąć również po pigwę oraz owoce dzikiej róży - przygotowane z nich nalewki, syropy i konfitury są nie tylko rarytasem, umilającym długie zimowe wieczory, ale świetnym lekiem na przeziębienia i drobne dolegliwości.

20 przepisów na wyjątkowe przetwory

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17