Grill - temat specjalny

Kotlety mielone będą puszyste, soczyste, rozpływające się w ustach. Wypróbuj ten patent

W Polsce zajadamy się apetycznymi i sycącymi kotletami mielonymi. Pewnie każdy ma wspomnienie zapachu roznoszącego się po domu, gdy babcie czy mamy przyrządzały je na obiad. Odkryj, na czym smażyć kotlety mielone, żeby wyszły idealnie. Będą pyszne, puszyste i niezwykle soczyste!

Na czym smażyć kotlety mielone? Ten tłuszcz sprawi, że będą idealne | Fot.123RF/Picsel

Kotlety mielone - na południu Polski zwane też sznyclami - przyrządza się najczęściej ze zmielonej surowej wieprzowiny, surowego jajka i namoczonej w mleku bułki (ewentualnie bułki tartej). Taką masę często uzupełnia się różnymi dodatkami, np. poszatkowaną cebulą, czosnkiem lub natką pietruszki. Na końcu kotlety mielone przyprawia się jeszcze solą i pieprzem. Niektórzy dodają też inne zioła, np. majeranek. 

Sprawdź także: Makaron z kurczakiem na wiele sposobów. Różnorodne, smaczne, szybkie - te przepisy cię nie zawiodą

Na czym smażyć kotlety mielone?

To, co najważniejsze w kotletach mielonych, to ich konsystencja. Masa mięsna z dodatkami powinna być odpowiednio kleista i wyrobiona, aby zapewnić pulchność sznycelkom. Tylko z takiej formuje się owalne kotleciki, które następnie obtacza się jeszcze w bułce tartej. 

W tej chwili powstaje jednak wątpliwość, na czym smażyć kotlety mielone, żeby wyszły idealnie? Część kucharzy amatorów wybiera najbardziej popularny olej albo masło klarowane. Jest to rozwiązanie, które zapewni nam smaczny obiad, ale potrawa nie będzie perfekcyjna. Dlaczego? 

Kotlety mielone najlepiej smażyć na smalcu, w niezbyt głębokim tłuszczu na patelni. Tłuszcz, choć posiada charakterystyczny zapach, wyróżnia się wysokim punktem dymienia, dlatego sprawi, że sznycle będą rumiane z zewnątrz i pozostaną soczyste w środku. Doskonale wiedziały o tym babcie, które ten mięsny obiad smażyły właśnie na smalcu.

Przygotowane kotlety mielone wystarczy tylko zdjąć z patelni i podać wraz z ziemniakami lub kaszą i chrupiącą, świeżą warzywną surówką, buraczkami albo ogórkami kiszonymi. 

Pyszne kotlety mielone

 Pyszne kotlety mielone Zobacz przepis

Kotlety mielone smażone na smalcu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Bogactwo składników odżywczych i niska kaloryczność. Ta zupa pomoże ci zadbać o sylwetkę »

Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »

Pij na czczo każdego dnia. Poprawisz metabolizm i pokonasz zaparcia »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17