Ewa_Gotuje

Jest lepszy od naturalnego jogurtu. Ma więcej białka, mniej tłuszczu, wzmacnia mięśnie i serce

Co to jest skyr i czym różni się od zwykłego jogurtu? Islandzki produkt warto wykorzystać w codziennej diecie, bo korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca, mięśni i jelit. Przekonaj się, co można zrobić ze skyrem w kuchni i przygotuj pyszny skyrnik, skyramisu lub sałatkę z dietetycznym sosem.

Skyr nie zawiera w ogóle tłuszczu. Jest niskokaloryczny i ma dużo białka | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Skyr staje się coraz bardziej popularny i łatwo dostępny na półkach. Wielu Polaków jednak wciąż nieczęsto go używa, a szkoda, bo jego wartości odżywcze powinny zachęcać niemal każdego do jego spożywania. Dowiedz się, jakie właściwości zdrowotne ma skyr i co można zrobić z nim w kuchni. To naprawdę uniwersalny produkt!

Sprawdź także: Owsianka przestaje być zdrowa, traci na wartości. Jeden błąd wystarczy, by ją zepsuć

Co to jest skyr?

Skyr to tradycyjny wyrób mleczarski pochodzący z Islandii. Produkuje się go ze zsiadłego mleka (w produkcji przemysłowej - z odtłuszczonego mleka), a wyglądem przypomina jogurt. Mleko poddaje się procesowi pasteryzacji (w 100 stopniach), pozostawia do ostygnięcia, a następnie dodaje się do niego kulturę bakterii w celu fermentacji. Następnie płyn odlewa się, by pozostawić gęstszą masę. Jogurt naturalny typu islandzkiego może być cennym składnikiem codziennej diety, tym bardziej że jest dostępny w kilku opcjach smakowych.

Czym różni się skyr od zwykłego jogurtu?

Wiesz już, co to jest skyr. Nie myl go jednak ze zwykłym jogurtem. Po pierwsze, jest nieco gęstszy od klasycznych jogurtów i zawiera też podpuszczkę (stosowaną tradycyjnie przy wytwarzaniu serów). W porównaniu do pozostałych produktów - wyróżnia się również niską kalorycznością i większą zawartością białka

Skyr - wartości odżywcze

Co to znaczy, że skyr jest niskokaloryczny? W 100 gramach tego produktu znajduje się tylko 65 kcal. Kryje on również wartościowe minerały i składniki. Jakie są zatem wartości odżywcze skyru? To bogate źródło białka (100 g to aż 12 g białka), witamin z grupy B (szczególnie ryboflawiny), wapnia, potasu i magnezu

Co ciekawe, skyr nie zawiera w ogóle tłuszczów (0 g). Z jednej strony to dobra wiadomość dla wszystkich na diecie odchudzającej lub niskotłuszczowej. Z drugiej jednak brak tego składnika odżywczego powoduje również nieobecność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (np. A, D, E i K). 

Jakie właściwości zdrowotne ma skyr?

Naturalny jogurt islandzki to produkt wysokoproteinowy. Cenną właściwością odżywczą skyru jest duża zawartość białka, przy niskiej kaloryczności. To sprawia, że interesują się nim przede wszystkim osoby odchudzające się, aktywne fizycznie oraz sportowcy - dzięki niemu nie tyją, zapewniają sobie uczucie sytości na długo, wzmacniają układ mięśniowy i kostny (zmniejszając też ryzyko osteoporozy). Dodatkowo uzyskują sporą dawkę potrzebnej energii, a ich metabolizm przyspiesza. Jedzenie skyru nie powoduje gwałtownych skoków cukru, więc zapobiega ochocie na podjadanie.

Jakie właściwości zdrowotne jeszcze ma skyr? Ze względu na obecność kultury bakterii i procesy fermentacji, niezwykle korzystnie oddziałuje na stan mikroflory układu trawiennego, wspierając prawidłowe funkcjonowanie jelit i pobudzając ich perystaltykę. Wspomniana mikroflora wpływa również na kondycję układu odpornościowego - jej prawidłowe funkcjonowanie przekłada się też na wzrost odporności organizmu.

Regularne spożywanie skyru może też okazać się ważne dla zdrowia serca. Ponieważ dostarcza on minerały takie jak potas czy magnez, zmniejsza ryzyko wielu chorób kardiologicznych.

Skyr - przeciwwskazania

Nie wszyscy będą mogli skorzystać z właściwości zdrowotnych skyru. Produkt jest tworzony na bazie mleka, więc głównym przeciwwskazaniem do jedzenia skyru jest alergia na białka mleka krowiego (kazeinę i serwatkę) oraz nietolerancja laktozy. W przypadku osób mających te przypadłości, spożycie skyru mogłoby się skończyć reakcją uczuleniową - wzdęciem, biegunką, a nawet wstrząsem anafilaktycznym. 

Choć skyr należy do produktów lekkostrawnych i nieobciążających, osoby chorujące na nadwrażliwość układu trawiennego powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem sfermentowanego jogurtu. 

Zobacz też: Robert Makłowicz padł ofiarą oszustów. Wydał oświadczenie

Skyr w kuchni - co można zrobić?

Skyr jest delikatny w smaku i lekko kwaskowy, najbardziej zbliżony do gęstego jogurtu greckiego. Choć najpopularniejszy jest ten naturalny, w sklepie znajdziesz też jego smakowe wersje (m.in. waniliowy, truskawkowy, brzoskwiniowy, jagodowy, z dodatkiem konfitury) oraz skyr pitny. Trzeba jednak pamiętać, że smakowe jogurty mają zazwyczaj więcej cukru. Posiadając jednak tak szeroki wybór, możesz przyrządzić naprawdę wiele pysznych potraw z udziałem islandzkiego jogurtu.

Skyr możesz jeść jako przekąskę, np. dodając do niego owoce lub dżem. Warto go jednak potraktować jako składnik innych dań. Co można zrobić ze skyrem w kuchni? Choćby pyszny chleb, frittatę, omlety, placuszki i pancakes, zdrowe koktajle, sos do makaronu czy zapiekanki, zamiennik śmietany do naleśników czy pierogów oraz niskokaloryczne desery (np. tiramisu czy sernik)

Zainspiruj się przepisami Smaker.pl, w których użytkownicy wykorzystali skyr:

1. Skyrnik

 Skyrnik Zobacz przepis

Skyrnik - ciasto ze skyrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Fit deser ze skyrem i wiśniami

 Fit deser ze skyrem i wiśniami Zobacz przepis

Fit deser ze skyrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Mustikkapiirakka - fińska tarta z jagodami

 Mustikkapiirakka - fińska tarta z jagodami Zobacz przepis

Ciasto ze skyrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Fit owsianka z lodówki

 Fit owsianka z lodówki Zobacz przepis

Fit owsianka ze skyrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Islandzkie śniadanie

 Islandzkie śniadanie Zobacz przepis

Owsianka ze skyrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Zupa pomidorowo-pomarańczowa

 Zupa pomidorowo-pomarańczowa Zobacz przepis

Zupa pomidorowa ze skyrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Placuszki ze skyrem i miodem

 Placuszki ze skyrem i miodem Zobacz przepis

Placuszki ze skyrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sałatka paryska ze skyrem

 Sałatka paryska ze skyrem Zobacz przepis

Sałatka ze skyrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Skyramisu

 Skyramisu Zobacz przepis

Skyramisu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Zdrowy deser Monte

 Zdrowy deser Monte Zobacz przepis

Zdrowy deser ze skyrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Proteinowy waniliowy fit sernik na zimno (bez cukru)

 Proteinowy waniliowy fit sernik na zimno (bez cukru) Zobacz przepis

Fit sernik na zimno bez cukru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Błyskawiczny deser kokosowy

 Błyskawiczny deser kokosowy Zobacz przepis

Deser kokosowy ze skyrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Koktajl na redukcję o smaku truskawkowym

 Koktajl na redukcję o smaku truskawkowym Zobacz przepis

Odchudzający koktajl ze skyrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Lodowiec SKYR (odchudzony)

 Lodowiec SKYR (odchudzony) Zobacz przepis

Ciasto ze skyrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Pij na skołatane nerwy. Reguluje ciśnienie krwi i odtruwa organizm »

Kilka kropel dziennie pomoże odtruć organizm i zbić cholesterol. Stosuj też na skórę »

Przygotuj pizzę z niecodziennego składnika. Nie tuczy i smakuje wybornie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29770

60 min
65
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 176

30 min
6
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 889

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0