Ewa_Gotuje

Jakie przetwory można zrobić z rzodkiewki? Oto 6 pysznych przepisów

Sezon na rzodkiewkę trwa w najlepsze. Świetnie pasuje do wiosennych sałatek albo po prostu na kanapkę. Chcesz nieco urozmaicić dania z tym warzywem? Dowiedz się, jakie przetwory można zrobić z rzodkiewki - tak podane smakują zupełnie inaczej. Mamy dla ciebie aż sześć sprawdzonych pomysłów!

Fot.123RF/Picsel

Rzodkiewka zdecydowanie kojarzy się z wiosną. W sałatce lub na kanapce przyjemnie chrupie i dodaje daniu świeżości. Jeśli do tej pory jadałeś to niepozorne warzywo tylko w surowej postaci, zachęcamy do wypróbowania przetworów z rzodkiewki

Sprawdź także: Pyszna wiosenna zupa z rzodkiewki - przepis ze Smaker.pl

Dlaczego warto jeść rzodkiewkę?

Przede wszystkim rzodkiewka to niskokaloryczne warzywo, które dostarcza wielu cennych mikroelementów. To naturalny antybiotyk. Wzmacnia odporność organizmu, ponieważ zawiera dużo witaminy C. Pobudza też łaknienie (jest wskazana dla osób z brakiem apetytu), trawienie i pracę jelit. Działa bakteriobójczo, żółciotwórczo i żółciopędnie - wspiera więc prawidłowe funkcjonowanie wątroby. 

Regularne jedzenie rzodkiewki zaleca się także nadciśnieniowcom i sercowcom, ze względu na dużą zawartość potasu. Warzywo to świetnie wspiera organizm przy osłabieniu - wzmacnia kondycję paznokci i włosów. Co więcej, rzodkiewka działa również wykrztuśnie, więc mogą ją stosować m.in. astmatycy. 

Jakie przetwory można zrobić z rzodkiewki?

Rzodkiewkę możesz kisić albo marynować. W pierwszym ze sposobów warzywa umieszczasz w słoju z wodą, solą i przyprawami. W drugim - dodajesz jeszcze ocet. Przygotuj kiszonki lub pikle, które urozmaicą twoją kuchnię. To wcale nie jest trudne, zwłaszcza jeśli wykonasz recepturę krok po kroku. Wypróbuj sprawdzone przepisy na przetwory z rzodkiewki, które przetestowali nasi użytkownicy:

1. Kiszone rzodkiewki

 Kiszone rzodkiewki Zobacz przepis

Jak zrobić kiszone rzodkiewki? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kiszone rzodkiewki

 Kiszone rzodkiewki Zobacz przepis

Kiszonka z rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kiszona rzodkiewka z selerem naciowym

 Kiszona rzodkiewka z selerem naciowym Zobacz przepis

Kiszona rzodkiewka z selerem naciowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Marynowane rzodkiewki

 Marynowane rzodkiewki Zobacz przepis

Jak marynować rzodkiewki? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pikle z rzodkiewek według Ewy Wachowicz

 Pikle z rzodkiewek według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pikle z rzodkiewek przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Czego nie pić na pusty żołądek? »

Marynata do karkówki na grilla: Jak ją zrobić? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 683

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0