Grill - temat specjalny

Jaka surówka pasuje do ryby? Zobacz 10 przepisów na najlepsze surówki

Dobrze dobrana surówka może uzupełnić smak potrawy rybnej, nadając jej wyjątkowy charakter. W naszym artykule przyjrzymy się różnym surówkom, które idealnie pasują do ryb, dostarczając nie tylko smaku, ale także cennych składników odżywczych.

Jaka surówka pasuje do ryby? 10 najlepszych przepisów | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przygotowaliśmy dla ciebie 10 przepisów na surówki, które stanowią doskonałe uzupełnienie różnego rodzaju dań rybnych. Gotowi na kulinarne inspiracje? Zamień swoje dania z rybą w roli głównej w przysmaki, których nie powstydziłby się żaden szef kuchni.

Sprawdź także: Najlepsza sałatka z tuńczykiem. Zrobisz ją w mniej niż 15 minut

Ryby morskie - dlaczego warto je jeść?

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że ryby powinny być częściej obecne w naszej diecie niż mięso, ponieważ mają one większą wartość odżywczą niż wołowina, wieprzowina czy drób. Z jakiego powodu należy wprowadzić do swojej diety ryby morskie? Dlaczego warto je jeść często? Dostarczają bowiem takich składników jak:

  • wysokowartościowe białko, które nasz organizm łatwo przyswaja i trawi, 
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie korzystne omega-3, 
  • ważne witaminy, w tym A, D, E i z grupy B, 
  • istotne składniki mineralne, takie jak magnez, wapń, potas, żelazo, jod, selen, fluor, miedź i mangan. 

Ryby zyskują szczególną renomę, głównie dzięki zawartości kwasów omega-3, które niosą ze sobą liczne zalety zdrowotne, w tym: 

  • regulację poziomu cholesterolu, co sprzyja zdrowiu serca i układowi krążenia, 
  • obniżenie ciśnienia krwi oraz zmniejszenie skłonności do krzepnięcia krwi, 
  • działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, 
  • redukcję ryzyka wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów, 
  • wspieranie funkcjonowania układu nerwowego, 
  • wzmocnienie układu odpornościowego, 
  • przyspieszenie procesu przemiany materii oraz zmniejszenie apetytu, co wspomaga odchudzanie, 
  • korzystny wpływ na pamięć i koncentrację, 
  • neutralizację działania wolnych rodników, co spowalnia proces starzenia się skóry i włosów oraz poprawia ich kondycję, 
  • zwiększenie produkcji serotoniny, hormonu szczęścia. 

Jaka surówka pasuje do ryby? 

Rybę można przyrządzić na wiele sposobów. Jednak podając ją, nie można zapominać o dodatkach. Jaka surówka pasuje do ryby? Przygotowana na patelni w chrupiącej panierce lub delikatnym cieście naleśnikowym osiąga swoją pełnię smaku w towarzystwie surówek o wyrazistym, kwaśnym charakterze.

Idealnymi towarzyszami ryb są kiszona kapusta i ogórek, które stanowią doskonałą bazę. Nie można również przegapić wyjątkowo aromatycznej surówki z czerwonej kapusty, która doskonale harmonizuje z rybami morskimi. A por? To również popularny składnik wielu surówek do dań rybnych. Nic dziwnego - wnosi swoisty smak o wyrazistym i pikantnym charakterze.  

W naszym zestawieniu znajdziesz 10 sprawdzonych przepisów na surówki, które wspaniale komponują się z rybami. Wybieraj według własnych upodobań smakowych i podawaj tego typu dodatki do ryb tak często, jak tylko chcesz.  

10 przepisów na najlepsze surówki do ryb i nie tylko 

W przygotowywaniu tego typu dodatku do ryb ogranicza cię tylko wyobraźnia. Mimo to warto poznać sprawdzone 10 przepisów na najlepsze surówki, aby mieć dobrą bazę i moc inspiracji.   

1) Surówka z kiszonej kapusty - przepis idealny 

Składniki

  • szklanka kiszonej kapusty, 
  • cebula posiekana w piórka, 
  • marchewka starta, 
  • 2 łyżki oleju roślinnego, 
  • 2 łyżki octu jabłkowego, 
  • łyżeczka cukru, 
  • sól i pieprz do smaku. 

 

Wykonanie: 

  1. Odsącz kiszoną kapustę i drobno posiekaj. 
  2. W misce wymieszaj kapustę, cebulę i marchewkę.
  3. W osobnej miseczce przygotuj sos, łącząc olej, ocet, cukier, sól i pieprz. 
  4. Polej warzywa sosem, dokładnie wymieszaj. 
  5. Odstaw surówkę na 30 minut, by smaki się przegryzły. 
  6. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki (opcjonalnie). 

Surówka z kiszonej kapusty

 Surówka z kiszonej kapusty Zobacz przepis

Surówka z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 2) Prosta surówka z kiszonego ogórka 

Składniki

  • 2 kiszone ogórki, 
  • cebula, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • łyżeczka musztardy, 
  • sól i pieprz do smaku. 

 

Przygotowanie: 

  1. Pokrój kiszone ogórki i cebulę w kostkę. Umieść je w misce. 
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj majonez, musztardę, sól i pieprz. 
  3. Wlej sos do ogórków i cebuli, dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki będą pokryte sosem. 

Surówka z ogórka kiszonego, cebuli i jabłka

 Surówka z ogórka kiszonego, cebuli i jabłka Zobacz przepis

Surówka z ogórka kiszonego, cebuli i jabłka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 3) Prosta surówka z czerwonej kapusty 

Składniki

  • 1/2 czerwonej kapusty, 
  • marchewka starta, 
  • cebula posiekana, 
  • 3 łyżki majonezu, 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego, 
  • łyżka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Wykonanie: 

  1. Pokrój kapustę na cienkie paski. 
  2. Dodaj startą marchewkę i posiekaną cebulę. 
  3. W osobnym naczyniu przygotuj sos, łącząc majonez, jogurt, ocet, cukier, sól i pieprz. 
  4. Przed podaniem wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i gotowe!

3. Surówka z czerwonej kapusty

 Surówka z czerwonej kapusty Zobacz przepis

Surówka z czerwonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4) Prosta surówka z pora 

Składniki

  • 2 pora (tylko białe i jasnozielone części), 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • łyżka majonezu,
  • łyżka musztardy, 
  • sok z 1/2 cytryny, 
  • sól i pieprz do smaku. 

 

Wykonanie: 

  1. Por dokładnie umyj i pokrój na cienkie kółka. Umieść w misce. 
  2. Osobno wymieszaj składniki na sos.  
  3. Dokładnie połącz składniki. 
  4. Surówkę podawaj od razu.

Surówka z pora

 Surówka z pora Zobacz przepis

Surówka z pora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 5) Surówka z kiszonej kapusty z nutą azjatycką

Składniki

  • 2 szklanki kiszonej kapusty, 
  • starta marchewka, 
  • cebula (posiekana), 
  • 2 łyżki oleju sezamowego, 
  • 2 łyżki octu ryżowego, 
  • łyżka sosu sojowego, 
  • łyżeczka miodu, 
  • ząbek czosnku (przeciśnięty), 
  • łyżka sezamu, 
  • opcjonalnie: kolendra do dekoracji. 

 

Wykonanie: 

  1.  W misce połącz kapustę, marchewkę i cebulę. 
  2. W osobnym naczyniu przygotuj sos. 
  3. Polej warzywa sosem i energicznie wymieszaj. 
  4. Przed podaniem posyp surówkę sezamem i, jeśli lubisz, kolendrą. 

Surówka w stylu azjatyckim z kapusty

 Surówka w stylu azjatyckim z kapusty Zobacz przepis

Surówka w stylu azjatyckim z kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 6) Surówka z kalafiora i papryki 

Składniki

  • mały kalafior, 
  • czerwona papryka, 
  • żółta papryka, 
  • cebula, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • sok z cytryny, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • posiekana świeża natka pietruszki (opcjonalnie, do dekoracji). 

 

Wykonanie: 

  1. Pokrój drobno (albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach) kalafior, czerwoną i żółtą paprykę oraz cebulę. 
  2. Dodaj resztę składników i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. 
  3. Posyp natką i zajadaj.  

Prosta surówka z kalafiora

 Prosta surówka z kalafiora Zobacz przepis

Prosta surówka z kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 7) Surówka z białej kapusty i jabłka 

Składniki

  • 1/2 białej kapusty, 
  • jabłko, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • łyżka jogurtu naturalnego, 
  • łyżka octu jabłkowego, 
  • łyżeczka cukru, 
  • sól i pieprz do smaku.

 

Wykonanie: 

  1. Posiekaj kapustę i jabłko. 
  2. Wymieszaj majonez, jogurt, ocet jabłkowy, cukier, sól i pieprz w misce. 
  3. Dodaj kapustę i jabłko i całość dokładnie wymieszaj. 
  4. Schłodź przed podaniem. 

Surówka z białej kapusty

 Surówka z białej kapusty Zobacz przepis

Surówka z białej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 8) Surówka z ogórka i rzodkiewki 

Składniki

  • 2 ogórki, 
  • pęczek rzodkiewek, 
  • 1/2 cebuli (opcjonalnie), 
  • sól i pieprz do smaku,
  • jogurt naturalny lub kwaśna śmietana (opcjonalnie).

 

Wykonanie: 

  1. Zetrzyj ogórki na tarce o dużych oczkach lub pokrój je w cienkie plastry. 
  2. Pokrój rzodkiewki na cienkie plasterki. 
  3. Jeśli używasz cebuli, posiekaj ją w drobną kostkę. 
  4. Wymieszaj ogórki, rzodkiewki (oraz cebulę, jeśli używasz) w misce. 
  5. Opcjonalnie dodaj jogurt naturalny lub kwaśną śmietanę.  
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 
  7. Dokładnie wymieszaj. 

Surówka z ogórka i rzodkiewki

 Surówka z ogórka i rzodkiewki Zobacz przepis

Surówka z ogórka i rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 9) Surówka z pomarańczy i cebuli czerwonej

Składniki

  • 2 pomarańcze, 
  • cebula czerwona, 
  • sok z 1/2 cytryny, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • posiekana świeża mięta (opcjonalnie, do dekoracji).

 

Wykonanie: 

  1. Pokrój pomarańcze na plasterki lub kawałki. 
  2. Pokrój cebulę czerwoną w cienkie półplasterki. 
  3. Wymieszaj pomarańcze i cebulę. 
  4. Skrop surówkę sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. 
  5. Delikatnie wymieszaj. 

Sałatka z cebuli i pomarańczy

 Sałatka z cebuli i pomarańczy Zobacz przepis

Sałatka z cebuli i pomarańczy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 10) Surówka brokułowa 

Składniki

  • średni brokuł, 
  • marchewka, 
  • czerwona papryka, 
  • 1/4 cebuli czerwonej, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie), 
  • sok z połowy cytryny, 
  • sól i pieprz do smaku. 

 

Wykonanie: 

  1. Pokrój brokuła, marchewkę i czerwoną paprykę na drobne kawałki. 
  2. Dokładnie wymieszaj. 
  3. Skrop surówkę sokiem z cytryny, dodaj majonez i dopraw solą oraz pieprzem według własnego smaku. Wymieszaj i gotowe. 

 

Surówka brokułowa z jabłkiem, marchewką i żurawiną

 Surówka brokułowa z jabłkiem, marchewką i żurawiną Zobacz przepis

Surówka brokułowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 216

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17