Grill - temat specjalny

Jak wyeliminować cukier z codziennej diety?

Każdy, kto choć raz próbował ograniczyć lub całkowicie wykluczyć z diety cukier, z pewnością zdaje sobie sprawię, jak trudne jest to zadanie. Podpowiadamy, co można zrobić, aby stało się to łatwiejsze.

Fot. 123RF/Picsel

Cukier, choć smaczny, niezbyt pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jego nadmiar w codziennej diecie może spowodować wiele chorób, w tym otyłość oraz próchnicę. Dodatkowo, cukier jest obwiniany również za przedwczesne starzenie, rozwój chorób sercowo-naczyniowych, obniżenie sprawności mózgu, a nawet wzrost ryzyka zachorowania na raka.

Niestety, wielu osobom bardzo trudno jest wyobrazić sobie życie bez słodkości. Co więcej, nagłe odstawienie cukru może wywołać w organizmie szok, porównywalny z tym, co przeżywają osoby uzależnione. Warto jednak wiedzieć, iż rozstanie się ze słodyczami wcale nie musi być nieprzyjemne i pełne wyrzeczeń. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Zbierz niezbędne informacje

O tym, że nadmiar cukru szkodzi, wiedzą wszyscy, ale czy wiesz ile to za dużo? Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, dzienna dawka tej substancji w diecie kobiety nie powinna przekraczać 25 gramów, co odpowiada mniej więcej 5 łyżeczkom i prawie 100 kaloriom. Mężczyźni mogą pozwolić sobie na kilka łyżeczek więcej - dla nich maksymalna dawka cukru to ok. 38 gramów, czyli niecałe 8 łyżeczek. Te cyfry będą świetnym punktem odniesienia przy ocenie kupowanych produktów. Ich zapamiętanie z pewnością pomoże wam lepiej zbilansować codzienne posiłki.

Nie daj sobie wmówić, że każdy cukier to zło. W końcu istnieje wiele produktów (np. owoce i warzywa), które zawierają go naturalnie - nie rezygnuj z nich! W tej walce głównym wrogiem pozostaje cukier dodawany do jedzenia przez producentów.

Trzymaj się zasady małych kroków

Do cukrowego detoksu musimy się przygotować. W końcu nie bez przyczyny niektórzy specjaliści do spraw żywienia uważają, że może być on tak samo uzależniający, co niektóre narkotyki. Jeśli z dnia na dzień odstawisz cukier, twój organizm może przeżyć prawdziwy szok. Z pewnością będzie się go domagać, a ty skarzesz się na prawdziwe katusze. W tym wypadku doskonale sprawdzi się metoda małych kroków i stopniowe redukowanie ilości spożywanego cukru.

Reklama

Odpowiednie śniadanie kluczem do sukcesu

Statystyki wskazują, że o poranku Polacy najczęściej sięgają po dżemy, słodkie płatki, kremy czekoladowe lub jogurty. Niestety, tego typu produkty pełne są cukru, który sprawia, że nasz organizm z samego rana musi przyjąć potężną dawkę insuliny. Po takim posiłku czujemy się ospali i brakuje nam energii. Co więcej, znacznie szybciej ponownie stajemy się głodni. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie śniadania bogatego w białko oraz zdrowe tłuszcze. W tej roli świetnie sprawdzą się chociażby jajka oraz sery.

Zadbaj o zdrowy sen

Nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, jak istotny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu jest sen. Naukowcy dowiedli, że osoby śpiące mniej niż 7 godzin dziennie, częściej sięgają po wysokokaloryczne przekąski, w których znajdziemy znaczne ilości cukru. Jeśli jednak najdzie cię ochota na coś słodkiego, wybierz owoce - to w nich znajdziesz cukier, którego domaga się twój organizm.

Uważaj na soki owocowe i alkohol

Mogłoby się wydawać, że soki owocowe to bardzo bezpieczne produkty, które w żaden sposób nie zaszkodzą naszej sylwetce. Niestety, jak zwykle, diabeł tkwi w szczegółach. Obok zdrowych soków, na sklepowych półkach znajdziemy również napoje i nektary, do których producenci dodają naprawdę duże ilości cukru i substancji słodzących. W ten sposób wszystkie nasze wyrzeczenia pójdą na marne. Zanim włożymy wybrany napój do koszyka, przeczytajmy dokładnie jego etykietę, aby upewnić się, co tak naprawdę kupujemy.

Wiele osób o tym zapomina również, że pijąc alkohol możemy spożywać naprawdę spore ilości cukru. Lampka wina lub kieliszek wódki to aż 11% dziennego zapotrzebowania na cukier. Statystyki prezentują się jeszcze gorzej, jeśli sięgamy po kolorowe drinki, przygotowywane na bazie np. syropów cukrowych.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17