Grill - temat specjalny

Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Koniec ze staniem przy garnku i gotowaniem!

Parzenie kapusty to podstawowy element każdego przepisu na gołąbki – bez tego zabiegu jej liście są twarde i mało elastyczne, co uniemożliwia zawijanie w nie farszu. Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki, jeśli nie tradycyjną metodą? Poznaj inne, równie skuteczne triki!

Najlepsze sposoby na sparzenie kapusty na gołąbki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gołąbki to potrawa, która gości w wielu polskich domach. Trudno się temu dziwić – nie dość, że są niezwykle sycące i łatwe w przygotowaniu, to jeszcze zachwycają swoim smakiem i wyjątkowym aromatem. Ich kluczowym składnikiem jest nie tylko farsz, ale również kapusta, która powinna być odpowiednio dobrana i sparzona, np. poprzez podgotowanie jej we wrzątku. Wolałbyś pominąć ten krok i nieco ułatwić sobie zadanie? Sprawdź, jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki i to bez konieczności jej gotowania! 

 Sprawdź także: Jak odróżnić kapustę kwaszoną od kiszonej? Ta pierwsza tylko udaje zdrową

Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce 

Zastanawiasz się, jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce? Na początek warto podkreślić, że jest to bardzo praktyczny i skuteczny sposób. Jedyne, co musisz zrobić, to umieścić jej główkę (bez głąba) w kuchence mikrofalowej i ustawić urządzenie na dużą moc – obróbka termiczna powinna trwać przez 5-10 minut. Jeśli liście nie są wystarczająco miękkie, możesz ją nieco wydłużyć.  

Parzenie kapusty w mikrofalówce niesie za sobą wiele zalet – w przeciwieństwie do metody z zastosowaniem wrzątku zabieg ten nie pozbawia warzywa cennych substancji odżywczych i sprawia, że jego liście są bardziej chrupiące.  

Jak sparzyć kapustę na gołąbki w piekarniku 

Spodobało ci się powyższe rozwiązanie, ale nie dysponujesz mikrofalówką? Równie dobrze możesz użyć do tego piekarnika! Zatem jak sparzyć kapustę na gołąbki w piekarniku, żeby jej liście były idealne do nadziewania? Najpierw wytnij z niej głąb, a następnie umieść ją w rękawie i piecz w 200 stopniach przez ok. 25 minut. Po obróbce termicznej delikatnie ją wyjmij i pozostaw do wystygnięcia.  

Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez użycia ciepła 

Aby sparzyć kapustę na gołąbki bez użycia ciepła, wystarczy włożyć ją do zamrażalnika. Po upływie doby wyjmij ją z zamrażarki i zaczekaj, aż całkowicie się rozmrozi. Co prawda proces ten jest dość czasochłonny, ale bardzo skuteczny – liście kapusty sparzonej” tym sposobem są miękkie i łatwo oderwać je od główki.  

Smaczne gołąbki w kilku odsłonach  

Skoro już wiesz, jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki, czas wyczarować pyszne i aromatyczne danie w zaciszu własnej kuchni! Wbrew pozorom nie musi ono bazować jedynie na mielonym mięsie i pomidorowym sosie – wersji tej potrawy jest naprawdę wiele! Która z nich zasługuje na szczególną uwagę? Poznaj kilka opcji i wybierz swoją ulubioną!  

Gołąbki tradycyjne 

Jeśli jesteś fanem klasyki i nie przepadasz za kulinarnymi eksperymentami, postaw na gołąbki w tradycyjnej odsłonie. Do ich przyrządzenia potrzebujesz białej lub włoskiej kapusty, mielonej łopatki wieprzowej, cebuli, bulionu warzywnego lub drobiowego, bułki tartej, oleju roślinnego, przecieru lub koncentratu pomidorowego oraz soli i pieprzu.  

Umieść mięso w misce wraz z drobno poszatkowaną cebulą, bułką tartą oraz solą i pieprzem – całość dokładnie wymieszaj. Sparz kapustę, nadziej jej liście i zwiń wedle uznania. Ułóż gołąbki w garnku, zalej je bulionem połączonym z koncentratem lub przecierem i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż kapusta zmięknie. Gotowe danie podawaj na gorąco, najlepiej od razu po obróbce termicznej.  

Gołąbki z kaszą gryczaną  

Gołąbki z kaszą gryczaną są równie smaczne co te tradycyjne. Aby je wyczarować, musisz zaopatrzyć się w cebulę, czosnek, kaszę, pieczarki, olej, kapustę, bulion drobiowy lub warzywny, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Od czego zacząć realizację przepisu?  

Obierz i posiekaj cebulę, a następnie zeszklij ją na patelni wraz z czosnkiem. Usuń skórkę z pieczarek i drobno je pokrój lub rozdrobnij w blenderze. Dodaj je do cebuli i podsmaż do momentu, aż odparuje z nich woda. Dopraw zawartość patelni solą i pieprzem.  

Ugotuj kaszę gryczaną i wymieszaj ją z pieczarkami oraz cebulą i czosnkiem. W kolejnym kroku zabierz się za przygotowywanie liści – już wiesz, jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki, więc proces ten powinien pójść ci bardzo sprawnie.  

Nanieś na każdy liść porcję farszu i odpowiednio zawiń. Ułóż gołąbki w garnku, dołóż do nich ziele angielskie i liść laurowy, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez pół godziny. Wyjmij potrawę z garnka od razu po zakończeniu obróbki termicznej i podawaj z sosem grzybowym lub pieczarkowym 

Gołąbki wegetariańskie 

Gołąbki w wersji wegetariańskiej to idealna opcja dla osób stroniących od mięsa. I nie tylko! Ich kluczowym składnikiem są warzywa, ryż, kasza bulgur oraz zioła i przyprawy. Jakie dokładnie produkty warto uwzględnić w bezmięsnej recepturze? 

Jeśli planujesz zrobić gołąbki w tej formie, poza kapustą, kaszą i ryżem na twojej zakupowej liście powinna znaleźć się czerwona soczewica, pieczarki, jajko, natka pietruszki, koperek, bulion warzywny, oliwa z oliwek, masło, mąka pszenna, marchewka, por, cebula, koncentrat i przecier pomidorowy oraz sól i pieprz. Nie można zapomnieć również o ziołach i przyprawach – w tym przypadku doskonałym wyborem będzie słodka i ostra papryka, suszone oregano, kurkuma oraz zioła prowansalskie. Warto sięgnąć także po odrobinę sosu worcestershire.  

Ugotuj i ostudź ryż, a następnie połącz go z gotowaną soczewicą, kurkumą oraz słodką i ostrą papryką. Wsyp do tej samej miski suchą kaszę bulgur, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Podsmaż na patelni cebulę, por oraz startą marchewkę – dopraw całość solą i pieprzem. 

Pokrój i podsmaż pieczarki na maśle do momentu, aż wyparuje z nich woda – pod koniec smażenia dosyp do nich posiekaną natkę pietruszki. Ostudź je, rozdrobnij i połącz z resztą składników. Sparz kapustę, oddziel od niej liście i nanieś na nie farsz – po zawinięciu ułóż je w dużym garnku, zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez ok. pół godziny.  

Przelej wywar do oddzielnego garnka, dorzuć do niego zioła prowansalskie, sos worcestershire, oregano, koncentrat i przecier pomidorowy oraz mąkę rozrobioną z zimną wodą i gotuj przez 10 minut bez przykrycia. Powstałą miksturę wlej ponownie do gołąbków, dodaj koperek i kontynuuj obróbkę termiczną przez kolejne kilka minut. Gotowe! 

 

Źródło: Smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17