Grill - temat specjalny

Jak szybko oczyścić karpia z łusek? Użyj do tego łyżki

Jednym z najbardziej niewdzięcznych i najmniej lubianych zadań do wykonania podczas przygotowań do świąt Bożego Narodzenia jest oczyszczanie karpia. Nawet jeżeli kupimy już wypatroszoną rybę pozostaje jeszcze pozbycie się śluzu i łusek. Chcesz zrobić to jak najszybciej bez bałaganu? W poniższym artykule sprawdzimy, jak oczyścić karpia z łusek.

Oczyszczanie karpia z łusek, jak zrobić to szybko? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Karp należy do tych wigilijnych przysmaków, które często dzielą rodzinę przy świątecznej kolacji. Z jednej strony znajdziemy miłośników tej ryby, którzy nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez zjedzenia co najmniej kilku kawałków. W opozycji stoją sceptycy, którzy uważają karpia za relikt przeszłości, który powinien pozostać w czasach PRL-u. Jeżeli jednak w twoim domu na Wigilii musi pojawić się karp, a tobie przypadło w udziale przygotowanie go, koniecznie sprawdź, jak oczyścić karpia z łusek, aby nie narobić przy okazji mnóstwo bałaganu. 

Sprawdź także: Ile kosztuje karp? Zobacz, ile zapłacisz u hodowców, a ile w supermarketach

Jak oczyścić karpia z łusek? 

Zanim zabierzesz się za pieczenie lub smażenie karpia, konieczne jest odpowiednie oporządzenie ryby. Jeżeli nie lubisz bałaganu w kuchni, najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie gotowych filetów, ewentualnie wypatroszonych ryb w całości. Pozostaje jednak kwestia pozbycia się łusek, możesz oczywiście zrobić to nożem, jednak jest to nieco niebezpieczne. Śliska struktura rybiej skóry może spowodować, że ostrze ześlizgnie się na palce, łatwo więc się zaciąć. Zamiast można możesz posłużyć się łyżką stołową, wystarczy jej brzegiem zacząć usuwać łuski,  "zeskrobując" je od strony ogona aż do głowy. Metoda ta sprawia, że zachowasz względny porządek w kuchni, ponieważ łuski nie pryskają na wszystkie strony.

Jak pozbyć się śluzu z karpia?

Nie wiesz, jak pozbyć się śluzu z karpia? Przede wszystkim należy go dokładnie umyć po bieżącą wodą. Pamiętaj, aby zachować przy tym higienę, myj rybę w pustym zlewie, a następnie dokładnie go wyczyść, nie zapominając o blatach i powierzchniach, na które mogła skapnąć woda. Aby pozbyć się śluzu z karpia, wystarczy włożyć go do siatki, do której pakowane są owoce, np. cytryny, lub cebula, a następnie dokładnie umyć, pocierając o siatkę. Szybko usuniesz niechcianą lepką ciecz. Ważne jest również to, aby przed obróbką termiczną, dobrze osuszyć rybę. Tu najlepiej sprawdzają się ręczniki papierowe.

Sprawdź, w jaki sposób nasi użytkownicy przygotowują wigilijnego karpia

1. Smażony karp

 Smażony karp Zobacz przepis

Smażony karp / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Karp w piwie

 Karp w piwie Zobacz przepis

Karp w piwie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Karp po genewsku

 Karp po genewsku Zobacz przepis

Karp po genewsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Karp wigilijny

 Karp wigilijny Zobacz przepis

Karp wigilijny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Karp w migdałach

 Karp w migdałach Zobacz przepis

Karp w migdałach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Karp marynowany

 Karp marynowany Zobacz przepis

Karp marynowany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Karp z piekarnika

 Karp z piekarnika Zobacz przepis

Karp z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Karp w panierce

 Karp w panierce Zobacz przepis

Karp w panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Karp z szafranem

 Karp z szafranem Zobacz przepis

Karp z szafranem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Karp w śmietanie

 Karp w śmietanie Zobacz przepis

Karp w śmietanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Pieczony karp

 Pieczony karp Zobacz przepis

Pieczony karp / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Karp w galarecie

 Karp w galarecie Zobacz przepis

Karp w galarecie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zapomniany olej wraca do łask. Zbija cholesterol, zapobiega zaparciom, jest dobry dla skóry »

Zaschnięty tłuszcz na płytkach w kuchni i okapie. Sposoby na oporne zabrudzenia »

Barszcz czerwony nigdy nie wyjdzie blady. Sekretem jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
0
15 min
6
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

0
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1