Karp z piekarnika

Karp z piekarnika
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Karp z masłem ziołowym smakuje wybornie.

Składniki

  • 1 kg filetów z karpia
  • 1 limonka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • bułka tarta do panierki
  • masło ½ kostki
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Filety dokładnie opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, oprószyć mąką, polać sokiem z limonki. Każdy filety maczaj w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka, obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie karpia przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiec w temperaturze 160 stopni przez 15 minut. Miękkie masło utrzyj ze startym serem, posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, ukształtuj placek o grubości 1 cm i mocno schłodź. Następie literatką powycinaj kółka, i na każdym kawałku karpia ułóż porcje masła ziołowego.

Składniki
  • 1 kg filetów z karpia
  • 1 limonka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • bułka tarta do panierki
  • masło ½ kostki
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa do smaku
Składniki