Jak przyrządzić tradycyjny barszcz wigilijny na zakwasie. Ten przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie

W tym roku postanowiłeś, że przygotowania do Wigilii rozpoczniesz z wyprzedzeniem, tak by ze wszystkimi obowiązkami uporać się bez stresu? Na twojej liście zadań z pewnością znalazło się przygotowanie wigilijnego barszczu. Najlepszy jest oczywiście barszcz na zakwasie. Podpowiemy ci, kiedy najeży go nastawić oraz jak przyrządzić tradycyjny barszcz wigilijny na zakwasie.

Przygotowanie tradycyjnego barszczu na Wigilię | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Każda doświadczona gospodyni z pewnością ma swój unikatowy przepis na wigilijny barszcz, który prawdopodobnie otrzymała od swojej mamy lub babci. Jeżeli jednak nie należysz do tych szczęściarzy, może przydać ci się kilka praktycznych wskazówek w tym temacie. Idealny barszcz musi być wyrazisty, lekko pikantny, charakteryzuje go również piękny, intensywny kolor. Przygotowanie tej wyjątkowej zupy należy zacząć od zakwasu, sprawdź, co będzie potrzebne do jego wykonania oraz poznaj przepis na tradycyjny barszcz na Wigilię. 

Sprawdź także: Najlepsze ziemniaki do świątecznej sałatki jarzynowej. Źle dobrane potrafią zepsuć jej smak

Tradycyjny przepis na zakwas na barszcz

Do przygotowania zakwasu na barszcz, będziesz potrzebować: kilograma buraków, 700 ml wody, łyżeczki soli, pięciu ząbków czosnku, dwóch liści laurowych, czterech ziarenek ziela angielskiego oraz czterocentymetrowy kawałek chrzanu.

Zacznij od umycia, obrania oraz pokrojenia buraków na ćwiartki, a później na talarki. Czosnek obierz. Do wyparzonego słoika dodawaj warstwowo buraki oraz przyprawy, tak aby zapełnić cały słoik. Całość zalej letnią wodą, w której uprzednio należy rozpuścić sól. Dokładnie dognieć buraki, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Zakręć słoik i odstaw go na siedem do dziesięciu dni w chłodne, suche i ciemne miejsce.

Kiedy trzeba nastawić zakwas na barszcz? Do przyrządzenia wigilijnego barszczu należy się odpowiednio przygotować, zakwas należy nastawić minimum siedem dni przed planowanym gotowaniem zupy. Im dłużej będziemy czekać z otwarciem słoika z zakwasem, tym bardziej intensywny będzie jego smak. 

    Jak przyrządzić tradycyjny barszcz wigilijny na zakwasie? Pokoleniowy przepis

    Jeżeli mamy już buraczany zakwas, możemy przejść do przygotowania wigilijnego barszczu. Oto lista potrzebnych składników: dwa kilogramy buraków, dwie marchewki, dwa korzenie pietruszki, pół selera, por, cebula, 25 g suszonych grzybów, 700 ml zakwasu z buraków, jeden liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku, a także pięć litrów wody. 

    Zacznij od obrania i umycia marchewki, pietruszki, cebuli i pora, następnie pokrój je w kostkę. Włóż wszystko do garnka, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy, wlej wodę i gotuj wszystko przez godzinę. Odcedź wywar. Do rondelka wrzuć grzyby, zalej je wodą (wystarczy 150 ml) i gotuj je przez około pół godziny, warto wcześniej je namoczyć. Umyte, obrane i pokrojone w plastry buraki gotuj przez 50 minut w warzywnym wywarze. Po tym czasie wyjmij buraki i wlej zakwas oraz wodę z grzybami. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie podgrzej, jednak pilnuj, aby barszcz się nie zagotował. 

    Sprawdź, w jaki sposób wigilijny barszcz przygotowują nasi użytkownicy. 

    1. Barszcz wigilijny

     Barszcz wigilijny Zobacz przepis

    Barszcz wigilijny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Barszcz wigilijny z pierogami

     Barszcz wigilijny z pierogami Zobacz przepis

    Barszcz wigilijny z pierogami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Barszcz wigilijny bez zakwasu

     Barszcz wigilijny bez zakwasu Zobacz przepis

    Barszcz wigilijny bez zakwasu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Wigilijny barszcz mojej Mamy

     Wigilijny barszcz mojej Mamy Zobacz przepis

    Wigilijny barszcz mojej Mamy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Wigilijny barszcz prababci

     Wigilijny  barszcz prababci Zobacz przepis

    Wigilijny barszcz prababci / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Zakwas na wigilijny barszcz

     Zakwas na wigilijny barszcz Zobacz przepis

    Zakwas na wigilijny barszcz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Wigilijny barszcz czerwony z grzybami

     Wigilijny barszcz czerwony z grzybami Zobacz przepis

    Wigilijny barszcz czerwony z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Źródła: smaker.pl 

    Opracowała: Redakcja Smaker.pl

    Zobacz także:

    Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

    Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

    W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

    Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

    Odsłon: 13

    30 min
    1
    15 min
    5
    Desery Ciasto bez pieczenia

    Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

    Odsłon: 278

    60 min
    9

    Polecane artykuły

    Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

    Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

    2
    Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

    Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

    3
    Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

    Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

    1
    Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

    Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

    4