Grill - temat specjalny

Jak przygotować żółtą fasolkę szparagową? Poznaj jej cenne właściwości

Fasolka szparagowa żółta to przysmak, którym często zajadamy się latem. Podana z jajkiem sadzonym i ziemniakami tworzy idealne, lekkie danie obiadowe. Poznaj jej właściwości i wypróbuj znacznie więcej pysznych przepisów z jej udziałem.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Fasolka szparagowa to roślina strączkowa, która pochodzi z Ameryki Północnej i Południowej. Była uprawiana przez Indian, następnie dotarła również do Azji i Afryki, by na końcu znaleźć się w hodowlach europejskich. Fasolka występuje w dwóch odmianach - zielonej oraz żółtej. Poznaj właściwości drugiej z nich i dowiedz się, co zrobić z fasolki szparagowej żółtej?

Sprawdź także: Nalewka z zielonych ogórków – jak ją przygotować?

Fasolka szparagowa żółta - wartości odżywcze

Już od 7000 lat ludzkość docenia wyjątkowy smak tej rośliny i dodaje ją do wielu różnych potraw. Jakie wartości odżywcze się w niej kryją? Dowiedz się, dlaczego warto ją jeść.

Żółta fasolka szparagowa charakteryzuje się delikatniejszym smakiem i bardziej kremową konsystencją. Jest bogatsza w potas i fosfor, natomiast jej zielona odmiana - w witaminę A. Oba rodzaje dostarczają organizmowi kwasu foliowego i dużą porcję błonnika pokarmowego. Jedząc fasolkę, uzupełniamy też niedobory minerałów, m.in. wapnia, magnezu, żelaza czy miedzi. 

Fasolka jest też niskokaloryczna. Zawiera zaledwie 27 kcal w 100 gramach. Co więcej, cechuje się niskim indeksem glikemicznym, więc cukrzycy mogą bez obaw po nią sięgać.

Zobacz także: Makaron ryżowy smażony z fasolką szparagową

Fasolka szparagowa - właściwości

Czy fasolka szparagowa jest zdrowa? Wiesz już, że dostarcza cennych witamin i minerałów. Jej właściwości prozdrowotne są nieocenione dla organizmu. Ze względu na niską kaloryczność, zalecana jest osobom będącym na diecie odchudzającej. Ta roślina strączkowa syci, a nie powoduje tycia. To więc wspaniały zamiennik dla wysokowęglowodanowych makaronów i ziemniaków.

Fasolka szparagowa to również świetny element jadłospisu ciężarnych kobiet, szczególnie ze względu na zawartość kwasu foliowego. Do codziennego menu powinni dodać go też cukrzycy (fasolka ma niski indeks glikemiczny) i anemicy (dostarcza żelaza). Fasolka działa moczopędnie i zapobiega rozwojowi kamieni nerkowych. Wykazuje też właściwości przeciwnowotworowe.

Roślina korzystnie wpływa na obniżenie poziomu „złego" cholesterolu we krwi, co przekłada się też na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca czy miażdżycy. Regularne jedzenie fasolki szparagowej żółtej usprawnia funkcjonowanie układu krążenia, nerwowego i odpornościowego oraz poprawia wygląd skóry.

Sprawdź także: Gospodyni domowa w PRL. Tak wyglądało życie kobiety pracującej

Kto nie powinien jeść fasolki szparagowej?

Choć fasolka szparagowa, żółta oraz zielona, zalecana jest m.in. diabetykom, kobietom w ciąży, anemikom czy osobom odchudzających się, istnieje kilka przeciwwskazań do jej spożywania. Spożywanie tej rośliny strączkowej odradza się wszystkim chorującym na zespół jelita drażliwego. Fasolka powoduje powstawanie nieprzyjemnych wzdęć i może obciążyć układ pokarmowy. Jeśli stawiasz na co dzień na lekkostrawną dietę, niestety fasolka szparagowa żółta nie jest dobrym wyborem dla ciebie.

Jak ugotować fasolkę szparagową?

Pamiętaj, że nie wolno jeść surowej fasolki szparagowej! Zawiera ona toksyczne białko roślinne, czyli fazynę. Dopiero podczas gotowania, zostaje ono zneutralizowane. Jak ugotować fasolkę szparagową żółtą, aby wyśmienicie smakowała i miała jędrną konsystencję? 

Na początku przygotuj 500 gramów fasolki - obierz ją i oczyść. Następnie wlej dwa litry zimnej wody do garnka i włóż do niego roślinę. Wsyp łyżeczkę soli, łyżkę cukru i całość zamieszaj. Ustaw na średnim ogniu i zagotuj. Gdy woda zawrze, gotuj fasolkę żółtą od czterech do 10 minut (po ok. pięciu minutach wyłów jeden strączek i spróbuj, czy jest miękki). Im fasolka jest młodsza, tym krócej się gotuje. 

Roślinę odcedź w durszlaku, polej szybko zimną wodą i podaj z pysznymi dodatkami.

Fasolka szparagowa żółta - najlepsze przepisy

Fasolka szparagowa żółta, bogata w potas i fosfor, to rewelacyjny dodatek do dań głównych lub pyszna przekąska. Jako przystawkę lub lekką kolację, możesz ją zjeść przygotowaną na patelni. Wystarczy, że obtoczysz ją w bułce tartej i masełku albo podasz z gotowaną marchewką. Roślina strączkowa sprawdzi się także jako składnik letniej zupy czy towarzysz jajka sadzonego lub mięsa. Poniżej znajdziesz pyszne pomysły na dania z fasolki szparagowej żółtej:

1. Żółta fasolka szparagowa w sosie serowym

 Żółta fasolka szparagowa w sosie serowym Zobacz przepis

Żółta fasolka szparagowa w sosie serowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Żółta fasolka szparagowa z masłem sokiem cytrynowym i natką pietruszki

 Żółta fasolka szparagowa z masłem sokiem cytrynowym i natką pietruszki Zobacz przepis

Żółta fasolka szparagowa - jak ugotować? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Fasolka szparagowa inaczej

 Fasolka szparagowa inaczej Zobacz przepis

Fasolka szparagowa z kurkumą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Rosołowa z żółtą fasolką

 Rosołowa z żółtą fasolką Zobacz przepis

Zupa z żółtą fasolką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Leczo z fasolką szparagową

 Leczo z fasolką szparagową Zobacz przepis

Leczo z fasolką szparagową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Meksykańska fasolka szparagowa

 Meksykańska fasolka szparagowa Zobacz przepis

Meksykańska fasolka szparagowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Leczo z fasolką szparagową

 Leczo z fasolką szparagową Zobacz przepis

Jak ugotować fasolkę szparagową? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Kaszanka na grilla - jak przygotować? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 191

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17