Ewa_Gotuje

Jak obierać dynię? Ten trik pokochali internauci

Dynia to niewątpliwie kulinarna królowa jesieni. Można wyczarować z niej pyszne ciasta, doskonale nadaje się na zupę krem, warto również zrobić z niej przetwory na zimę. Zanim jednak przystąpisz do gotowania, musisz obrać ją ze skórki, która potrafi być bardzo twarda. Sprawdź, jak obierać dynię.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

To warzywo jest symbolem Halloween. Chociaż u nas święto duchów i upiorów nie jest tak popularne, gdy zbliża się jesień, dynia zaczyna królować niemal, w każdej kuchni. Nic dziwnego, jest pyszna, niskokaloryczna, świetnie łączy się także z korzennymi przyprawami. Czy wiesz jednak, jak obierać dynię?

Sprawdź także: Jego zapach podobał się bogom. To warzywo obniża cholesterol i reguluje ciśnienie krwi

Jak obierać dynię?

Obieranie dyni może nastręczać wielu problemów, w szczególności, gdy używamy gatunków, które mają grubą skórkę. Dynia piżmowa lub dynia hokaido to gatunki dyń, które można jeść nawet w całości, są raczej niewielkich rozmiarów, często można znaleźć na sklepowych półkach. Jeśli jednak chcesz je obrać, wystarczy, że zaopatrzysz się w zwykłą obieraczkę do warzyw lub nóż. Może to być jednak proces dosyć czasochłonny, niezbyt wygodny, co więcej, mogą w nim ucierpieć palce niedoświadczonych kucharzy.

Jeśli w twoim ogrodzie urosła sporej wielkości dynia o grubej skórce, możesz obrać ją na dwa sposoby. Pierwszym jest podzielenie jej na mniejsze części, a następnie odcięcie twardej skórki. Drugim, do którego nie będziesz musiał użyć tyle siły, jest pokrojenie jej w kawałki, a następnie upieczenie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystygnięciu skórka powinna łatwo odejść.

Oczywiście warto mieć na uwadze to, do czego będziesz wykorzystywać dynię. Jeśli zależy ci na całych kawałkach, tak by ładnie prezentowała się w sałatce, lepszą metodą będzie obranie dyni. Jeżeli natomiast masz zamiar zrobić pulpę, zupę lub ciasto, upieczenie dyni będzie szybszą i prostszą metodą.

Rewelacyjny trik na obieranie dyni

Dużym zainteresowaniem internautów cieszył się również sposób na obranie dyni, zaprezentowany przez jedną z użytkowniczek aplikacji Tik-Tok. Pokazuje ona, jak obrać dynię, piekąc ją w całości. Wystarczy, że na blasze umieścisz papier do pieczenia, ułożysz na nim dynię, a następnie będziesz piekł ją przez około 45 minut w 180 stopniach. W ten sposób skórka w mig odejdzie od miąższu. Pamiętaj, żeby obierać przestudzoną dynię, tak by się nie poparzyć. Prawda, że proste?

Co zrobić z dyni?

Zastanawiasz się, co zrobić z dyni? Koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.

1. Ciasto dyniowe

 Ciasto dyniowe Zobacz przepis

Ciasto dyniowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Dynia na zimę

 Dynia na zimę Zobacz przepis

Dynia na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Puree z dyni

 Puree z dyni Zobacz przepis

Puree z dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kremowe risotto z dynią i kurczakiem

 Kremowe risotto z dynią i kurczakiem Zobacz przepis

Kremowe risotto z dynią i kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Skrzydełka z kalafiora z frytkami z dyni (wegańskie)

 Skrzydełka z kalafiora z frytkami z dyni (wegańskie) Zobacz przepis

Skrzydełka z kalafiora z frytkami z dyni (wegańskie) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Krem z dyni

 Krem z dyni Zobacz przepis

Krem z dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Dynia marynowana

 Dynia marynowana Zobacz przepis

Dynia marynowana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Mus z dyni

 Mus z dyni Zobacz przepis

Mus z dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pieczona dynia

 Pieczona dynia Zobacz przepis

Pieczona dynia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Placki z dyni

 Placki z dyni Zobacz przepis

Placki z dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Siedem nieoczywistych oznak osłabionej odporności »

Nie mleko i nie maślanka. Teraz do racuchów dodaje się ten produkt »

Jedna zmiana robi wielką różnicę. Rosół zyska lepszy smak i aromat »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 63

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 729

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0