Grill - temat specjalny

Jak kupić dobry chrzan? Podpowiadamy, jak czytać etykietę i nie dać się oszukać

Tarty chrzan stał się symbolem Wielkanocy. Nie może go przecież zabraknąć w koszyczku, a potem podczas świątecznego śniadania. Ma charakterystyczny, ostry posmak i wiele właściwości zdrowotnych. Dowiedz się, jak kupić dobry chrzan.

Na co zwrócić uwagę w czasie kupowania chrzanu? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chrzan - symbol Wielkanocy

Chrzan pospolity to gatunek rośliny z rodziny kapustowatych, która w Polsce występuje pospolicie na całym obszarze kraju. Posiada zielone liście i biały korzeń, który znany jest ze swojego ostrego smaku i zapachu. Chrzan jest też jednym z symboli Wielkanocy - powinien znaleźć się w koszyczku i na świątecznym stole.

Symbolizuje on mękę Jezusa Chrystusa, ale też siłę, krzepę i witalność. Ma przynieść domownikom zdrowie, co jest całkiem prawdopodobne, gdyż to popularne warzywo korzeniowe wykazuje między innymi działanie przeciwbakteryjne. Znajdziemy w nim wiele związków, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Zgodnie z tradycją, wielkanocnego chrzanu powinni spróbować wszyscy domownicy - także dzieci.

Jakie właściwości ma chrzan?

Czy chrzan jest zdrowy? To warzywo korzeniowe, znane i cenione od tysięcy lat. Stosowany jest zarówno jako przyprawa, jak i do celów leczniczych. W chrzanie znajdziemy przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Przede wszystkim zawiera on sporo witaminy C i kwasu foliowego. Są w nim też związki roślinne, w tym glukozynolany, wspomagające ochronę organizmu przed infekcjami, a nawet nowotworami.

Jakie są prozdrowotne właściwości chrzanu? To popularne warzywo między innymi:

  • pobudza wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu ułatwia trawienie tłustych, ciężkostrawnych potraw,
  • wspomaga walkę z kaszlem i katarem (chrzan polecany jest przy przeziębieniu, ale też zapaleniu oskrzeli),
  • wpływa pozytywnie na układ krążenia,
  • ma właściwości moczopędne i odtruwające,
  • łagodzi nerwobóle, bóle stawowe i kostne (powinien być wówczas stosowany w formie okładów),
  • poprawia przemianę materii i wspomaga pracę pęcherzyka żółciowego,
  • pozytywnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci,
  • poprawia odporność i działa rozgrzewająco, a także odkażająco.

Chrzan uznawany jest za naturalny antybiotyk. Jako taki znany jest m.in. doskonale w medycynie ludowej. Leczy pierwsze objawy infekcji.

Jak kupić dobry chrzan?

Chrzan powinien znaleźć się na wielkanocnym stole. Możemy sami go utrzeć lub kupić w sklepie w już startej formie. Wybierając jednak chrzan w słoiczku, trzeba zwrócić szczególną uwagę na etykietę. Im długość listy składników będzie krótsza, tym lepiej.

Warto jednak zagłębić się w spis składników i sprawdzić, czy znajduje się na niej na przykład pirosiarczyn sodu (E 223). Lepiej go unikać, ponieważ przedłuża trwałość produktu, jednak może między innymi wywołać u alergików katar sienny czy chroniczną pokrzywkę. Powinny go też unikać kobiety w ciąży. Warto zwrócić również uwagę na obecność konserwantów i zagęstników, które w zasadzie nie są potrzebne. Najlepiej zdecydować się na ten produkt, w którym znajdziemy możliwie jak największą ilość chrzanu. Jego zawartość wyrażona jest w procentach, a im więcej, tym lepiej.



Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Piją go co rano i chudną. Upatruje się w nim sekretu figury Aniston i Beckham »

Dwa pociągnięcia i jajko obrane. Kucharz zdradza swój trik »

Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 179

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17