Jak gotować szynkę? Zrób ją na święta, goście będą pytać o przepis

Bożonarodzeniowa gotowana szynka to pyszne danie, które świetnie sprawdzi się jako mięsna przekąska podczas rodzinnego spotkania. Chociaż przygotowanie jej nie wydaje się trudnym zadaniem, warto przestrzegać kilku zasad, aby wyszła aromatyczna i soczysta. Sprawdź, jak gotować szynkę.

Przepis na szynkę bożonarodzeniową | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gotowana szynka to doskonały dodatek do świeżego pieczywa. Chociaż w Boże Narodzenie głównie na naszych stołach królują bezmięsne przysmaki, warto przygotować również coś smacznego dla mięsożerców. Sekretem idealnej szynki będzie oczywiście mięso dobrej jakości. Taka domowa wędlina jest pozbawiona sztucznych dodatków i konserwantów, które często można znaleźć w sklepowych wyrobach. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak gotować szynkę, aby była najlepsza.

Sprawdź także: Jak zawijać krokiety? Metoda 3 kroków jest niezawodna, nie ma szans, by się rozpadły

Domowa wędlina, czyli jak gotować szynkę?

Przygotowanie domowej szynki gotowanej wcale nie musi być trudne. Aby wyczarować pyszną i delikatną wędlinę, będziesz potrzebować: kilogram szynki bez kości, pięć ząbków czosnku, łyżeczkę majeranku, kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego, sól 100 g i 5 g pieprz.

Zacznij od dokładnego umycia, oczyszczenia i osuszenia mięsa. Następnie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Dokładnie natrzyj mięso, obwiąż je sznurkiem i odstaw do lodówki. Szynkę wyjmij następnego dnia. Do garnka wlej dwa litry wody, zagotuj ją z dodatkiem soli, pieprzu, majeranku, jałowca i ziela angielskiego.  Włóż mięso do ugotowanej zalewy, poczekaj, aż całość zacznie wrzeć. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez pięć minut.

Wyłącz grzanie, tak przygotowaną szynkę, pozostaw w zalewie przez około 12 godzin. Nazajutrz ponownie doprowadź zalewę z szynką do wrzenia, gotuj jeszcze przez 10 minut. Kiedy ostygnie pokrój mięso w plasterki, podawaj z pieczywem, musztardą lub sosem chrzanowym.

Najlepsze przepisy na gotowaną szynkę

Masz ochotę zrobić gotowaną szynkę na tegoroczne święta Bożego Narodzenia. Poniżej przygotowaliśmy zestawienie najciekawszych przepisów na domowe wędliny przygotowane przez naszych użytkowników.

1. Gotowana szynka

 Gotowana szynka Zobacz przepis

Gotowana szynka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Gotowana szynka

 Gotowana szynka Zobacz przepis

Gotowana szynka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Świąteczna szynka

 Świąteczna szynka Zobacz przepis

Świąteczna szynka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Domowa gotowana szynka

 Domowa gotowana szynka Zobacz przepis

Domowa gotowana szynka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Szynka gotowana

 Szynka gotowana Zobacz przepis

Szynka gotowana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Aromatyczna pieczona szynka

 Aromatyczna pieczona szynka Zobacz przepis

Aromatyczna pieczona szynka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Szynka pieczona

 Szynka pieczona Zobacz przepis

Szynka pieczona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Szynka pieczona

 Szynka pieczona Zobacz przepis

Szynka pieczona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Szynka pieczona

 Szynka pieczona Zobacz przepis

Szynka pieczona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Pieczona szynka w musztardzie z gorczycą

 Pieczona szynka w musztardzie z gorczycą Zobacz przepis

Pieczona szynka w musztardzie z gorczycą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 2256

15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1