Ewa_Gotuje

Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młodej kapusty. Sposób na jej przygotowanie przedstawiła Ewa Wachowicz, dodała do niej jeden składnik, który sprawia, że warzywo to smakuje jeszcze lepiej. Sprawdzimy, czy młodą kapustę trzeba parzyć, oraz jak ją przyrządzić, aby była najsmaczniejsza.

Dlaczego warto jeść młodą kapustę? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Młoda kapusta to niskokaloryczne warzywo, w 100 g zawiera jedynie 25 kalorii, dlatego bez obaw mogą sięgać po nią osoby na diecie odchudzającej. Znajdziemy w niej witaminę A, te z grupy B, C, E i K, a także substancje mineralne, np. magnez, wapń, potas, czy żelazo. Nie brakuje w niej również błonnika pokarmowego, który świetnie działa na trawienie, zapobiega zaparciom, przyspiesza metabolizm, a także wpływa na sytość po posiłku. Warzywo to zawiera antyoksydanty, wspiera także walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, działa przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Spożywanie kapusty korzystnie działa na odporność, pomaga dbać o kondycję skóry i włosów, a także pozytywnie działa na serce. Dlatego warto jeść ją jak najczęściej. W poniższym artykule znajdziesz przepis na młodą kapustę z koperkiem Ewy Wachowicz. 

Sprawdź także: Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Czy młodą kapustę trzeba parzyć?

Jeżeli podczas wizyty na lokalnym targu lub w warzywniaku udało ci się upolować główkę młodej kapusty, czeka cię prawdziwa wiosenna uczta. Młoda kapusta jest dużo delikatniejsza od tej, którą możemy kupić w późniejszej części roku. Nie trzeba jej parzyć, możesz zetrzeć ją na tarce, wraz z marchewką i jabłkiem i zrobić z niej pyszną surówkę. Świetnie smakować będzie również w wersji duszonej lub zasmażanej. Aby sparzyć kapustę, wystarczy włożyć ją do wrzątku na kilka minut. 

Jak długo przechowywać młodą kapustę? Kapustę należy przechowywać w chłodnym miejscu i dosyć wilgotnym miejscu, możesz umieścić ją w lodówce. Warto zaznaczyć, że do przechowywania najlepiej nadają się późniejsze odmiany kapusty, które dobrze zabezpieczone mogą wytrzymać od pół roku do nawet dziewięciu miesięcy. Gotową duszoną czy smażoną młodą kapustę przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu przez trzy do czterech dni. 

Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz – przepis

Duszona młoda kapusta to idealny dodatek do wiosennego obiadu. Ewa Wachowicz dodaje do niej koperek, dzięki czemu jest jeszcze bardziej aromatyczna. Podczas zakupów zwróć uwagę, aby wybierać jędrne egzemplarze o zwartych liściach bez widocznych skaz. Jeżeli chcesz przygotować wersję dietetyczną, kapustę możesz poddusić na wodzie, dodać odrobinę oliwy lub oleju, również będzie bardzo smaczna. Ewa Wachowicz przygotowuje ją jednak z dodatkiem masła, mąki oraz śmietany. 

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 200 g śmietany,
  • mały pęczek koperku,
  • 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz.

Zacznij od poszatkowania kapusty, następnie wrzuć ją do garnka, dodaj odrobinę wody, nie więcej niż trzy łyżki, i podduś na małym ogniu. Na patelni zrób zasmażkę z mąki i masła, dodaj powoli do kapusty i wymieszaj. Następnie zahartuj śmietany i dodaj do kapusty. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wyciśnij także sok z połówki cytryny. Wsyp posiekany koperek, wszystko wymieszaj. 

Źródło: ewawachowicz.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także: 

Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »

Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »

Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13