Ewa_Gotuje

Fasolka szparagowa – charakterystyka i wartości odżywcze

Fasolka szparagowa to - zaraz obok truskawek i bobu - jeden z symboli lata. Nie tylko przepięknie wygląda na talerzu, ale również dostarcza mnóstwo mikroelementów. Czy fasolka szparagowa jest tucząca i ciężkostrawna? Jakie są jej odmiany? Dowiesz się tego, czytając nasz artykuł!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Fasolka szparagowa należy do ulubionych warzyw wielu Polaków – świetnie smakuje podana solo oraz w towarzystwie młodych ziemniaków, koperku, bułki tartej i kotlecików mięsnych. Czym charakteryzuje się ten strączek? Jakie są jego właściwości? I czy każdy może go jeść? 

Fasolka szparagowa – charakterystyka 

Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej i najczęściej można ją spotkać w kilku wariantach kolorystycznych – mimo to na polskich stołach zwykle gości ta żółta. Sezon na nią trwa od czerwca do września, ale można ją również dostać w pozostałe miesiące w wersji mrożonej. Z uwagi na łatwą uprawę, jest często amatorsko uprawiana w przydomowych ogródkach. 

Fasolka szparagowa to świetny dodatek do rozmaitych dań. Sprowadzono ją do Europy w XVI wieku, a obecnie jest dostępna praktycznie we wszystkich krajach na świecie. Jej delikatny smak i własności odżywcze sprawiają, że chętnie sięgamy po nią zarówno latem, jak i zimą. 

Zobacz: Makaron smażony z fasolką szparagową

Fasolka szparagowa – odmiany 

Wiele osób zupełnie nie zdaje sobie sprawy z dużej różnorodności, jaką oferuje fasolka szparagowa. Jeśli chcesz wprowadzić do swojego letniego menu nieco świeżości, postaw na jedną z jej popularnych odmian: 

  • Fasola Polka – wczesna odmiana o żółtym kolorze. Jej niewątpliwą zaletą jest brak włókien, dzięki czemu doskonale nadaje się do domowych przetworów. 
  • Fasola Sonesta – odmiana niska o żółtym kolorze. Jest bardzo odporna na zmiany pogody, dlatego stanowi dobry wybór dla miłośników ogrodnictwa.
  • Fasola Esterka – wczesna odmiana o zielonym kolorze. Odpowiednia do mrożenia oraz serwowania solo.
  • Fasola Złota Saxa – wczesna odmiana o żółtym kolorze. Pozbawiona włókien będzie ciekawym uzupełnieniem dań mięsnych i wegetariańskich. 
  • Fasola Nomad – odmiana późna o ciemnozielonym kolorze. Fantastycznie sprawdzi się podana zarówno w świeżej, jak i rozmrożonej wersji. 

    Fasolka szparagowa – wartości odżywcze 

    Jakiego działania należy spodziewać się, spożywając fasolkę szparagową? Wartości odżywcze tego warzywa są naprawdę imponujące! Uwzględniając ją w menu, dostarczysz swojemu organizmowi moc witamin i minerałów. Jej żółty wariant szczególnie poleca się osobom zmagającym się z anemią, ponieważ zawiera wysokie stężenie kwasu foliowego. 

    Fasolka szparagowa jest stosowana w diecie przeciwnowotworowej. Jest ona źródłem licznych antyoksydantów, w tym flawonoidów, oraz witamin C, A i E. Ponadto obecny w niej błonnik pokarmowy wspomaga perystaltykę jelit i spowalnia wchłanianie cukrów prostych w jelicie.  

    Walczysz z wysokim cholesterolem? Wiedz, że regularne spożywanie fasolki szparagowej pomoże ci go zbić, a to za sprawą takich mikroelementów jak potas, witamina B6 i ryboflawina. Połączenie to zapobiega incydentom sercowo-naczyniowym, w tym zawałom serca i udarom mózgu. Może ona także skutecznie przyczynić się do obniżenia stężenia cholesterolu LDL i trójglicerydów, których podwyższony poziom nie pozostaje bez znaczenia dla schorzeń serca. 

    Gotowana fasolka strączkowa wykazuje działanie charakterystyczne dla diuretyków. Dzięki temu przyspiesza usuwanie kwasu moczowego, wspierając leczenie dny moczanowej, artretyzmu oraz schorzeń pęcherza moczowego i nerek. Regularne dodawanie jej do potraw może mieć korzystny wpływ na poprawę przepływu moczu, a co za tym idzie detoksykacji organizmu. 

    Co miesiąc borykasz się z ciężkim zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS)? Jeśli lubisz stawiać na naturalne rozwiązania, włącz fasolkę strączkową do swojego jadłospisu. Posiada ona witaminę K, która stymuluje krzepliwość krwi, zmniejszając obfitość krwawień. Ponadto łagodzi wahania nastroju, w tym drażliwość i poddenerwowanie. Z uwagi na obecność fitohormonów uzupełnienie diety o ten produkt jest polecane kobietom w okresie menopauzy i postmenopauzalnym. 

    Sprawdź także: Zawierają, fosfor, wapń, żelazo i witaminę C. Nie wyrzucaj, zrób z nich pyszne pesto i nie tylko

    Kto nie może jeść fasolki szparagowej? 

    Grupą osób, które powinny na nią uważać, są pacjenci z podwyższonym poziomem potasu we krwi. Dodatkowym przeciwwskazaniem do jej spożywania są choroby układu moczowego, w tym niewydolność nerek. Nieprzyjemne dolegliwości po jej zjedzeniu mogą być także odczuwane przez alergików – w szczególności tych uczulonych na nikiel. Roślina ta jest również problematyczna w przypadku chorych z zespołem jelita drażliwego. W tej sytuacji warto zasięgnąć rady odpowiedniego specjalisty. 

    Czy fasolka szparagowa jest ciężkostrawna?  

    Warzywa strączkowe uważane są za produkt ciężkostrawny. To właśnie z tego powodu na wiele lat fasolka szparagowa została wykluczona z diety dedykowanej osobom ze schorzeniami układu pokarmowego. Okazuje się jednak, że zjedzona w umiarkowanej ilości może przynieść organizmowi praktycznie same korzyści. Jako przedstawiciel strączków, fasolka szparagowa obfituje w aminokwasy i dobrej jakości węglowodany, które zapewniają długotrwałą sytość po posiłku. Dzięki temu zmniejsza ona chęć sięgania po dodatkowe przekąski, które obciążają układ trawienny, wywołując wzdęcia, zaparcia oraz gazy. 

    Czy fasolka szparagowa jest tucząca? 

    Odpowiedź brzmi: nie! W 100 g jej zielonej odmiany znajduje się zaledwie 31 kcal. Warto również pamiętać, że roślina ta składa się w większości z wody, dlatego można delektować się nią praktycznie każdego dnia i to w dowolnych ilościach. Jeśli zależy ci, aby twoja dieta była zarówno odżywcza, jak i dostarczała składników wspomagających detoksykację organizmu, stawiaj właśnie na strączki! Fasolka szparagowa jest szczególnie polecana osobom z zaburzeniami metabolicznymi, w tym insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Zawarte w niej białko pozwala kontrolować glikemię po posiłkową, nie wywołując gwałtownych skoków cukru.  

    Jak podawać fasolkę szparagową? 

    Nie masz pomysłu na podwieczorek? W takim razie postaw na żółtą fasolkę szparagową na parze lub z wody. Do najpopularniejszych sposobów jej serwowania należy ta podana z domową bułką tartą.  

    Nie lubisz bułki tartej? W takim razie możesz jeść strączek bez żadnych dodatków lub okraszony masłem i świeżym koperkiem. Inną opcją jest połączenie go z serem feta oraz młodymi ziemniaczkami lub makaronem i grillowanym boczkiem. Palce lizać! 

     

    1. Fasolka szparagowa z piekarnika

     Fasolka szparagowa z piekarnika Zobacz przepis

    Fasolka szparagowa z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Fasolka szparagowa inaczej

     Fasolka szparagowa inaczej Zobacz przepis

    Fasolka szparagowa - co zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Fasolka szparagowa z marchewką

     Fasolka szparagowa z marchewką Zobacz przepis

    Fasolka szparagowa z marchewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Meksykańska fasolka szparagowa

     Meksykańska fasolka szparagowa Zobacz przepis

    Meksykańska fasolka szparagowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Podsmażana fasolka szparagowa

     Podsmażana fasolka szparagowa Zobacz przepis

    Podsmażana fasolka szparagowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Fasolka szparagowa z pieczarkami

     Fasolka szparagowa z pieczarkami Zobacz przepis

    Fasolka szparagowa z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Leczo z fasolką szparagową

     Leczo z fasolką szparagową Zobacz przepis

    Leczo z fasolką szparagową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    8. Orientalna fasolka szparagowa

     Orientalna fasolka szparagowa Zobacz przepis

    Orientalna fasolka szparagowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Zobacz także:

    Jak działa olej kokosowy na włosy? » 

    Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

    Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Ciasta Ciasto drożdżowe.

    Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

    Odsłon: 74

    30 min
    3
    Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

    Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

    Odsłon: 29784

    60 min
    65
    Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

    Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

    Odsłon: 181

    30 min
    6

    Polecane artykuły

    Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

    Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

    0
    Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

    Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

    1
    Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

    Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

    0
    Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

    Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

    0