Orientalna fasolka szparagowa

Orientalna fasolka szparagowa
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: FitSweet
Fasolka w takim wydaniu to ciekawa, zaskakująca alternatywa dla tradycyjnej wersji z podsmażoną bułką tartą. To prosty i szybki sposób, aby przyrządzić oryginalne, lekkie danie, które świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy, kolacja lub przystawka.

Składniki

  • 250 g młodej fasolki szparagowej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sezamu (u mnie kolorowy)
  • chili

Przygotowanie

  1. 1) Fasolkę dokładnie umyć, w razie potrzeby usunąć końce i podgotować al dente w lekko osolonej wodzie (na koniec fasolkę hartujemy).

    2) Na patelni rozgrzać olej, dodać cukier oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.

    3) Kiedy cukier zacznie się lekko karmelizować dodać ocet ryżowy, sos sojowy oraz odrobinę chili, ponownie wymieszać i dodać odcedzoną fasolkę.

    4) Całość smażyć przez kolejne 5 min. cały czas mieszając, tak aby fasolka dokładnie popołączyła się z sosem. Pod koniec smażenia dodać sezam podprażony na suchej patelni.

    5) Podawać jako danie samodzielne lub dodatek.

Składniki
  • 250 g młodej fasolki szparagowej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sezamu (u mnie kolorowy)
  • chili
Składniki