Grill - temat specjalny

Domowy syrop z buraka – na co pomaga i jak go zrobić?

Dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów burak uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw. Szukasz naturalnego lekarstwa na rozmaite dolegliwości, w tym anemię, ból gardła i przeziębienie? Przygotuj domowy syrop z buraka i zapomnij o dokuczliwych objawach!

Niesamowite właściwości buraka| Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Nie ulega wątpliwości, że burak zasługuje na wysokie miejsce w rankingu najbardziej wartościowych warzyw. Zawdzięcza to między innymi obecności witamin, mikroelementów i betalain, które wspomagają szereg procesów zachodzących w organizmie. Warzywo to wspiera walkę z anemią, łagodzi ból gardła, wzmacnia odporność, a także hamuje namnażanie się wolnych rodników.

Dodatkowym atutem buraka jest jego ogromna uniwersalność - możesz dodać go do większości potraw, w tym zup, sałatek i surówek, a także przyrządzić z niego pyszny sok czy niezwykle zdrowy zakwas. Inną opcją jest domowy syrop z buraka, który świetnie radzi sobie z wieloma schorzeniami. Na co dokładnie działa i jak go przygotować?

Syrop z buraka czerwonego - przepis

Jednym z najlepszych naturalnych leków jest syrop z buraka czerwonego. Przepis na ten specyfik jest banalnie prosty, więc z pewnością sobie z nim poradzisz. Warto podkreślić, że w medycynie niekonwencjonalnej stosowany jest od kilku tysięcy lat. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić - burak to prawdziwa bomba witaminowa, ceniona nawet przez lekarzy i dietetyków.

Jak zrobić domowy syrop z buraka czerwonego? Opcji jest co najmniej kilka, jednak do tych najpopularniejszych należy wersja z miodem lub z cukrem. Realizację przepisu rozpocznij od starcia warzyw na tarce. Następnie dodaj do nich dwie łyżki miodu i gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.

Nie masz pod ręką miodu? Zatem sięgnij po cukier i wsyp go do otworu wydrążonego w buraku. Po mniej więcej godzinie warzywo powinno puścić płyn, który od razu nadaje się do spożycia. Możesz przez jakiś czas trzymać go w lodówce i na bieżąco zbierać z niego sok. Inną opcją jest rozdrobnienie buraka blenderem lub umieszczenie go w sokowirówce.

Zobacz: Jak zrobić kopytka buraczane?

Syrop z buraka cukrowego - przepis

Dużo mówi się o cudownych właściwościach buraka czerwonego, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że burak cukrowy jest równie wartościowy. Podobnie jak poprzednik, obfituje on w cenne witaminy i minerały, w tym witaminy z grupy B, cynk, magnez, żelazo, potas oraz wapń.

Jak powstaje syrop z buraka cukrowego? Przepis nie jest ani skomplikowany, ani czasochłonny. Wystarczy pokroić warzywo na mniejsze kawałki, umieścić je w wyciskarce wolnoobrotowej lub sokowirówce, a następnie przelać do szklanego naczynia, posłodzić miodem i dokładnie wymieszać.

Jeśli nie dysponujesz wyżej wspomnianymi sprzętami, możesz przygotować domowy syrop z buraka w tradycyjny sposób. Obierz warzywo i pokrój je na kawałki, a następnie umieść je w garnku i zalej wodą tak, żeby całkowicie znajdowało się pod jej powierzchnią. Gotuj je na małym ogniu do momentu, aż nabierze brązowej barwy.

Jak jeszcze możesz przyrządzić syrop z buraka cukrowego? Przepis na tę wersję uwzględnia również użycie miodu. Wystarczy zetrzeć warzywo na tarce, przełożyć do garnka, dodać miód i gotować przez ok. 20 minut - dokładnie tak, jak w przypadku buraka czerwonego.

Sprawdźcie także: 8 pomysłów na sałatki z burakami

Syrop z buraka - właściwości

Jakim działaniem może poszczycić się syrop z buraka? Właściwości są naprawdę liczne! Warzywo to zawdzięcza swoją cudowną moc bogactwu substancji odżywczych, których na próżno szukać w innych tego typu produktach.

Jednym z najbardziej cennych składników buraka są betalainy, czyli tzw. czerwień buraczana. Działają one przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwnowotworowo, a do tego hamują namnażanie się wolnych rodników i chronią przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Po domowy syrop z buraka warto sięgnąć w przypadku m.in. następujących schorzeń:

  • kaszel - syrop z buraka świetnie radzi sobie zarówno z kaszlem suchym, jak i mokrym. Ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, oczyszczając drogi oddechowe,
  • ból gardła - burak w formie syropu to doskonałe remedium na ból gardła. Łagodzi chrypkę oraz nieprzyjemne drapanie, pieczenie i łaskotanie,
  • przeziębienie - nie bez powodu burak króluje w okresie jesienno-zimowym. Syrop na jego bazie szybko i skutecznie rozgrzewa, a do tego - dzięki wysokiej zawartości witaminy C - chroni przed infekcjami i niweluje ich objawy,
  • anemia - regularne spożywanie buraka poprawia produkcję czerwonych krwinek, dlatego polecany jest osobom zmagającym się z niedokrwistością. Warzywo to poprawia parametry krwi i pomaga uzupełnić niedobory żelaza oraz kwasu foliowego,
  • spadek odporności - domowy syrop z buraka warto spożywać zarówno profilaktycznie, jak i w przypadku obniżenia odporności. Jego optymalna ilość to cztery łyżki dziennie przyjmowane w równych odstępach czasu.

Syrop z buraka - stosowanie przy innych schorzeniach

Przy jakich innych schorzeniach może sprawdzić się syrop z buraka? Stosowanie specyfiku nie kończy się jedynie na dolegliwościach związanych z bólem gardła, kaszlem, anemią czy przeziębieniem.

Ten naturalny lek zmniejsza ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego, chroniąc przed zawałem, chorobą niedokrwienną serca oraz udarem mózgu. Ponadto reguluje ciśnienie tętnicze krwi i obniża poziom „złego" cholesterolu.

Domowy syrop z buraka polecany jest osobom aktywnym fizycznie - okazuje się, że jego regularne spożywanie dodaje energii i zwiększa siłę mięśniową. Ponadto przyspiesza regenerację i szybko łagodzi stany zapalne w organizmie.

Dlaczego jeszcze warto sięgać po syrop z buraka? Właściwości, które zasługują na szczególną uwagę, to wspomaganie koncentracji, łagodzenie napięcia emocjonalnego, ułatwianie zasypiania oraz ochrona wątroby przed szkodliwym działaniem toksyn.

Syrop z buraka dla dzieci - tak czy nie?

Czy syrop z buraka dla dzieci to dobra i przede wszystkim bezpieczna opcja? Odpowiedź brzmi: tak! Maluchy są szczególnie narażone na infekcje i przeziębienia, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, dlatego warto podawać im go profilaktycznie - najlepiej dwa razy dziennie po jednej łyżeczce. Trzeba jednak mieć na uwadze fakt, że wśród najmłodszych nie brakuje alergików - dość częstym zjawiskiem jest alergia na miód, dlatego lepiej zastąpić go cukrem.

Sok, zakwas lub domowy syrop z buraka - najlepsze przepisy

Nie ulega wątpliwości, że burak to bardzo uniwersalne warzywo, z którego można wyczarować mnóstwo zbawiennych dla zdrowia specyfików. Do tych najbardziej wartościowych należy nie tylko syrop, ale również sok i zakwas, które również mogą poszczycić się bogactwem substancji odżywczych. Szukasz najlepszych przepisów na naturalne lekarstwa i to nie tylko z buraka? Na Smaker.pl znajdziesz, wszystko to, czego potrzebujesz!

1. Syrop buraczany

 Syrop buraczany Zobacz przepis

Syrop buraczany/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sok z buraków bez sokowirówki

 Sok z buraków bez sokowirówki Zobacz przepis

Sok z buraków bez sokowirówki/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sok z kiszonych buraków

 Sok z kiszonych buraków Zobacz przepis

Sok z kiszonych buraków/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zakwas z buraków

 Zakwas z buraków Zobacz przepis

Zakwas z buraków/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zakwas z buraków

 Zakwas z buraków Zobacz przepis

Zakwas z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Zobacz także:

Międzynarodowy Dzień Pizzy 2022: Przepis na ciasto jak we włoskiej trattorii »

Imbir: Kto nie powinien go spożywać? »

Japońskie wypieki. Popularne ciasta po japońsku »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Desery Jabłecznik z budyniem

Bardzo proste ciasto. Na kruchym cieście, z owocami, w budyniowej masie.

Odsłon: 86

>60 min
1
15 min
13

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1