Na początku muszę zaznaczyć, że jest to przepis na słoik litrowy.
- Wyparzamy słoik,
- Gotujemy wodę,
- Myjemy, obieramy buraczki i jabłko. Kroimy w cienkie paski. (Kroimy tak dlatego żeby jak najwięcej pozyskać soku z buraków i jabłka)
- Czosnek można pokroić, naciąć lub rozgnieść.
Teraz już pójdzie bardzo szybko:-)
Do słoika po kolei wrzucamy:
- Połowę pokrojonych buraczków,
- Jabłko,
- ząbek czosnku, liść laurowy,
- Druga połowa buraczków,
- Czosnek, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.
Zalewamy to wszystko letnią wodą. Możemy użyć np. gazy i użyć gumki i to będzie służyć za przykrycie słoika. Odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce. I po około 6,7 dniach nasz zakwas buraczany jest gotowy. Nie zapominajcie tak co drugi dzień zdjąć gromadzącą się pianę żeby nie pojawiła się pleśń.
Smacznego życzę i zapraszam także do obejrzenia filmu!!!!! Link pod spodem!
Komentarze do przepisu (2)