Zakwas z buraków:-)

Zakwas z buraków:-)
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Rapa
Zakwas buraczany bardzo dobry na wzmocnienie naszej odporności.

Składniki

Przygotowanie

  1. Na początku muszę zaznaczyć, że jest to przepis na słoik litrowy.
    - Wyparzamy słoik,
    - Gotujemy wodę,
    - Myjemy, obieramy buraczki i jabłko. Kroimy w cienkie paski. (Kroimy tak dlatego żeby jak najwięcej pozyskać soku z buraków i jabłka)
    - Czosnek można pokroić, naciąć lub rozgnieść.

  2. Teraz już pójdzie bardzo szybko:-)

    Do słoika po kolei wrzucamy:
    - Połowę pokrojonych buraczków,
    - Jabłko,
    - ząbek czosnku, liść laurowy,
    - Druga połowa buraczków,
    - Czosnek, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.

    Zalewamy to wszystko letnią wodą. Możemy użyć np. gazy i użyć gumki i to będzie służyć za przykrycie słoika. Odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce. I po około 6,7 dniach nasz zakwas buraczany jest gotowy. Nie zapominajcie tak co drugi dzień zdjąć gromadzącą się pianę żeby nie pojawiła się pleśń.

    Smacznego życzę i zapraszam także do obejrzenia filmu!!!!! Link pod spodem!

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 17 maja
Pyszności:)
Rapa 17 maja
Dokładnie!
Składniki
Składniki