Grill - temat specjalny

Domowy ajwar. Jak przygotować pastę do kanapek i nie tylko?

Gęsta warzywna pasta, pochodząca z Bałkanów, w której dominuje smak papryki? To oczywiście ajwar. Można posmarować nim kanapki, użyć jako dip do warzyw, a także pyszny sos do dań z mięsem. Jak przygotować ajwar w domu? Jakie właściwości ma ta aromatyczna pasta z papryki? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ajwar bywa nazywany kawiorem Bałkanów. Wszystko za sprawą tureckiego słowa „havyar”, które przetłumaczyć możemy właśnie jako kawior. Nic dziwnego, obie potrawy, chociaż różniące się składnikami, charakteryzuje intensywny smak. Skąd pochodzi ajwar? Najczęściej spożywany jest na terenach Bałkanów. Jest niezwykle popularny w Serbii, Bośni, Albanii, Rumunii, Bułgarii, Chorwacji i Macedonii Północnej.

 Sprawdź także: Jak szybko obrać czosnek? Filmik z tym trikiem obejrzały 4 mln internautów!

Co to jest ajwar?

Do przygotowania bałkańskiej pasty używa się głównie pieczonych warzyw. Bazą ajwaru jest oczywiście papryka, to właśnie jej zawdzięcza charakterystyczny, czerwony kolor. Najczęściej używa się odmiany roga, którą wyróżnia intensywny aromat oraz podłużny kształt. To jakie warzywa znajdą się w ajwarze, zależy często od regionu, w którym jest przygotowywana, mogą być to: bakłażan, pomidory, marchew, czy papryczki chili. Oczywiście nie może zabraknąć również czosnku i cebuli, często dodaje się również natkę pietruszki. Bardzo ważną częścią tej warzywnej pasty są również przyprawy, świetnie sprawdzą się: płatki chili, wędzona papryka, czy kmin rzymski, nie można zapomnieć również o dodatku oleju, octu, soli i pieprzu. Niektórzy dodają również mielone orzechy.

Ajwar właściwości

Okazuje się, że ajwar jest nie tylko niezwykle smaczny, ale i bardzo zdrowy. W porównaniu do większości past, czy sosów, które można kupić w sklepach, w przeważającej części składa się z warzyw, dzięki czemu dostarczy ci wielu cennych właściwości odżywczych. Papryka, która jest głównym składnikiem ajwaru, jest bogata w witaminę C, beta-karoten, błonnik, a także składniki mineralne takie jak wapń czy potas. Regularne spożywanie tej warzywnej pasty pomoże obniżyć ciśnienie krwi. To również świetny produkt dla osób, które są  na diecie i chcą ograniczyć ilość spożywanych kalorii. W 100 g ajwaru znajduje się jedynie 20 kcal.

Domowy ajwar przepis

Przygotowanie domowego ajwaru jest naprawdę proste. W sezonie, kiedy papryka jest najsmaczniejsza i najtańsza, warto przyrządzić większą ilość ajwaru, tak by w jesienno-zimowych miesiącach cieszyć się jej wybornym smakiem.  Do zrobienia tej warzywnej pasty będziesz potrzebować: pięciu czerwonych papryk, dwóch bakłażanów, dwóch pomidorów, jednej czerwonej cebuli, pięciu ząbków czosnku, czerwonej wędzonej papryki, płatków chili, kminu rzymskiego, dwóch łyżek oliwy z oliwek, octu winnego, soli i pieprzu.

Zacznij od umycia, wydrążenia gniazd nasiennych z papryk oraz pokrojenia warzyw w sporej wielkości kawałki. Czosnek lekko rozgnieć i pozostaw w łupinach, ułóż wszystkie warzywa na blasze, a następnie skrop je oliwą. Następnie piecz wszystko przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Po upieczeniu paprykę należy obrać ze skórki, a czosnek z łupinek. Dodaj porządną szczyptę wszystkich przypraw, oliwę, łyżkę octu, sól i pieprz do smaku. Wszystko zblenduj na gładką masę. Przełóż ajwar do wyparzonych słoików. Możesz poddać go również procesowi pasteryzacji.

Do czego pasuje ajwar?

Ajwar doskonale sprawdzi się do kanapek, jako sos do warzyw, tych surowych, pieczonych, jak i grillowanych, a także różnych gatunków mięs. Świetnie będzie pasować również do dań z grilla, doskonale podkreśli smak grillowanej piersi z kurczaka, karkówki, czy szaszłyków. Ta warzywna pasta może również być dodatkiem do makaronów oraz risotto. Doskonale podkreśli również smak wielu serów. Ajwar może być używany również jako sos do tortilli, czy omletów.

Zobacz, jakie przepisy przygtotowali nasi użytkownicy. 

1. Ajwar

 Ajwar Zobacz przepis

Ajwar / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ajwar

 Ajwar Zobacz przepis

Ajwar / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ryba pieczona w ajwarze

 Ryba pieczona w ajwarze Zobacz przepis

Ryba pieczona w ajwarze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ketchup AJWAR

 Ketchup AJWAR Zobacz przepis

Ketchup AJWAR / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zapiekanki z pieczarkami i ajwarem

 Zapiekanki z pieczarkami i ajwarem Zobacz przepis

Zapiekanki z pieczarkami i ajwarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Paprykowe polędwiczki drobiowe z ajwarem

 Paprykowe polędwiczki drobiowe z ajwarem Zobacz przepis

Paprykowe polędwiczki drobiowe z ajwarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Mięso z kurczaka w skorupce z ajwaru

 Mięso z kurczaka w skorupce z ajwaru Zobacz przepis

Mięso z kurczaka w skorupce z ajwaru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pizza z ajwarem i suszonymi pomidorami

 Pizza z ajwarem i suszonymi pomidorami Zobacz przepis

Pizza z ajwarem i suszonymi pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Golonki z indyka gotowane i pieczone w ajwarze

 Golonki z indyka gotowane i pieczone w ajwarze Zobacz przepis

Golonki z indyka gotowane i pieczone w ajwarze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Makaron razowy z warzywami, pieczarkami i ajwarem

 Makaron razowy z warzywami, pieczarkami i ajwarem Zobacz przepis

Makaron razowy z warzywami, pieczarkami i ajwarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Filet pieczony z ajwarem i makaron z cukinią i serem

 Filet pieczony z ajwarem i makaron z cukinią i serem Zobacz przepis

Filet pieczony z ajwarem i makaron z cukinią i serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jak zbierać nasiona ogórków? Poradnik krok po kroku »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1