Golonki z indyka gotowane i pieczone w ajwarze

Golonki z indyka gotowane i pieczone w ajwarze
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ewaeu
Mięsko mięciutkie, pachnące wędzonką. Pieczone w mieszance majonezu z ajwarem, czyli pastą warzywną ze słodkiej papryki, bakłażanów, czosnku. Bardzo smaczne.

Składniki

  • golonki z indyka 2 szt. ok 800 g
  • schabowa kość wędzona ok 600 g
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka ajwaru

Przygotowanie

  1. Do garnka wkładamy kości wędzone schabowe i golonki. Zalewamy wodą, solimy, dodajemy pieprz czarny i gotujemy ok 1, 5 godz. na wolnym ogniu. Czas gotowania zależy od wielkości golonek. Golonki ładnie będą pachniały wędzonką.
    Wyjmujemy golonki. Wywar przeznaczamy na zupę.
    Z golonek zdejmujemy skórę. Smarujemy mieszanką majonezu z ajwarem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Bez przykrycia. Golonki ładnie się przyrumienią, a mikstura ładnie pokryje mięso.
    Podajemy ciepłe do obiadu.
    Smacznego.

Składniki
  • golonki z indyka 2 szt. ok 800 g
  • schabowa kość wędzona ok 600 g
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka ajwaru
Składniki