Grill - temat specjalny

Czarny czosnek - czym jest i jak wpływa na zdrowie?

Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego.

Fot. 123RF/Picsel

Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną żywnością, zielarskich lub na stronach internetowych, ponieważ właściwości tej rośliny niosą ogromne korzyści dla naszego organizmu.

Jak powstaje czarny czosnek?

Czarny czosnek powstaje w wyniku długotrwałego procesu fermentacji, polegającego na reorganizacji cukrów i aminokwasów świeżego czosnku. Pod koniec procesu warzywo staje się ciemne, miękkie i bardzo delikatne. Dzięki procesowi fermentacji roślina lepiej przyswaja substancje odżywcze i ma korzystniejsze działanie antyoksydacyjne (m.in. zapobiegające procesom nowotworowym i starzeniu się skóry). Można pokusić się o przygotowanie tego produktu samodzielnie, trzeba jednak wiedzieć, że jest ono bardzo kosztowne i czasochłonne. Do zrobienia czarnego czosnku potrzeba piecyka lub piekarnika, żaroodporne naczynie, folii aluminiowej i nieobraną główkę czosnku pospolitego. Czosnek szczelnie owijamy w folii aluminiowej, umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i  wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 60 st. C. Proces powstawania czarnego czosku trwa aż 60 dni.

Reklama

Nowy lepszy smak?

Czarny czosnek w smaku zupełnie nie przypomina zwykłego. Jego ostry smak zamienia się na wytrawny, lekko słodki, z delikatną nutą kwaśności. Przypomina nieco suszone śliwki z posmakiem oleju balsamicznego, w trakcie jedzenia nie szczypie w język, a po posiłku nie musimy się obawiać charakterystycznego zapachu z ust.

Czy warto spożywać czarny czosnek?

Czarny czosnek ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu wspiera leczenie miażdżycy i innych schorzeń układu krwionośnego, a do tego chroni komórki wątroby i zapobiega zawałom serca poprzez wspomaganie krążenia. Dzięki dużej zawartości magnezu, wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i wzmacnia odporność oraz układ immunologiczny. Roślina ta ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, więc może być stosowana jako naturalny antybiotyk, w profilaktyce nowotworowej (szczególnie nowotworów prostaty), a także przy przeziębieniach, zapaleniach migdałków, zatok i innych problemach z układem oddechowym. Czarny czosnek spowalnia także procesy starzenia, pobudza, dodaje energię, łagodzi stres oraz korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie.

Jak jeść?

Zaleca się spożywanie od 1 do 3 ząbków czarnego czosnku dziennie, nie należy go jeść przed snem, ponieważ może powodować bezsenność. Można dodawać go do sosów, zup, dań mącznych i ryżu. Smak czarnego czosnku idealnie pasuje także do warzyw, mięs i ryb.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 184

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17