Ewa_Gotuje

Co zrobić z resztką wędlin po świętach? Wypróbuj te proste przepisy

Podczas Wielkanocy stoły uginają się od domowych szynek. Po kilku dniach zajadania się tymi pysznościami okazuje się jednak, że w lodówce wciąż pozostało wiele mięsnych produktów. Jak wykorzystać resztki wędlin ze świąt? Nie musisz ich wyrzucać! Przyrządź smaczne dania dla całej rodziny.

Co zrobić z resztką wędlin po świętach? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli interesujesz się ekologią i dbasz o środowisko, to na pewno wiesz, jak ważne jest niemarnowanie jedzenia. Zresztą wielu Polaków zostało nauczonych przez rodziców takiego szacunku do produktów spożywczych. Świetnym przykładem zastosowania trendu zero waste jest przyrządzenie pysznych dań na bazie poświątecznych resztek. Dowiedz się, co zrobić z wędliny, którą trzeba szybko zjeść, bo wkrótce straci już swoją świeżość.

Sprawdź także: Te ciasta możesz zamrozić. Wciąż będą świeże i pyszne

Jak wykorzystać resztki wędlin ze świąt? Najlepsze przepisy

Zazwyczaj po organizacji rodzinnych uroczystości w lodówce zostają skrawki wędlin lub talerz z kilkoma plasterkami różnych rodzajów szynki. Zastanawiasz się, co zrobić z mięsnych resztek? Choć wydaje się to nieoczywiste, przygotujesz z nich naprawdę wiele potraw. Sprawdź listę pysznych dań, do których wykorzystasz resztki wędlin.

Jak zrobić omlet z szynką?

Omlet z przepisu naszego użytkownika pozwala nie tylko zużyć pozostałe w lodówce resztki wędlin, ale dodatkowo wykorzystuje ziemniaki, których nie udało się zjeść poprzedniego dnia. Przygotuj więc purée z kartofli, szynkę pokrojoną w cienkie paseczki, ser żółty, jajka, świeży szczypiorek i przyprawy, aby przyrządzić ten smakołyk. Robi się go bardzo prosto i szybko (do 15 minut). Omlet z resztek wędlin wychodzi puszysty i sycący. Wypróbuj przepis:

Omlet ziemniaczany z serem i szynką

 Omlet ziemniaczany z serem i szynką Zobacz przepis

Jak zrobić omlet z szynką? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić tartę z resztek wędlin?

Tarta w wersji wytrawnej to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Co więcej, jeśli wykorzystasz resztki wędlin po świętach lub domowej uroczystości, zaoszczędzisz jeszcze na zakupach. Tę pyszną potrawę możesz przygotować tak naprawdę z ulubionymi składnikami. Ważne jest, aby w tarcie znalazło się kruche ciasto, sos i twoje ulubione składniki. Jeśli w lodówce leży kawałek boczku, przyrządź tartę z nim i porem. Jeśli znajdziesz kilka plastrów szynki, połącz je z serem i brokułem. 

Żytnia tarta z ricottą, brokułem i szynką

 Żytnia tarta z ricottą, brokułem i szynką Zobacz przepis

Jak zrobić tartę z szynką? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić zapiekankę z szynką?

Kto nie lubi pysznych i aromatycznych zapiekanek, których zapach długo unosi się po mieszkaniu czy domu? To przecież rewelacyjna propozycja na obiad dla dwóch osób na dwa dni. Zaoszczędzisz czas spędzonych w kuchni i wykorzystasz zalegające w lodówce resztki wędlin

Możesz przygotować danie ziemniaczane, makaronowe, z kaszą lub ryżem - przepisów na zapiekankę z resztek jest naprawdę wiele. Dzisiaj pokażemy ci, jak zrobić zapiekankę makaronową z szynką. Wystarczy zaledwie 10 plasterków wędliny, aby cieszyć się gotowym obiadem.

Zapiekanka z szynką

 Zapiekanka z szynką Zobacz przepis

Zapiekanka z szynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić pyttipannę?

Czy słyszałeś kiedyś o tym, jak zrobić pyttipannę? I czy w ogóle wiesz, co to za danie? Już tłumaczymy! Pyttipanna, której nazwa oznacza dosłownie: „drobne kawałeczki na patelni", to potrawa kuchni skandynawskiej, którą zajadają się głównie Szwedzi. W Danii nazywa się ją biksemad.

Co będzie ci potrzebne do jej przyrządzenia? Drobno pokrojone ziemniaki, cebula i... resztki wędlin podsmażonych na patelni. Tradycyjnie przygotowuje się ją z kiełbasy lub kawałków wołowiny, ale możesz też wykorzystać szynkę czy boczek. Pyttipannę serwuje się z jajkiem sadzonym.

Biksemad, czyli odsmażane mięso i ziemniaki

 Biksemad, czyli odsmażane mięso i ziemniaki Zobacz przepis

Jak zrobić biksemad? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić pastę z szynki?

Jak wykorzystać resztki wędlin? Mamy w zanadrzu jeszcze kilka propozycji. Tym razem pomysł na idealne, czyli sycące i dodające energii, śniadanie. Twarożek z wędliną i warzywami dostarczy niezbędnej mocy do funkcjonowania przez cały dzień. Możesz zjeść go solo lub rozsmarować na kanapce.

Twarożek z wędliną i warzywami

 Twarożek z wędliną i warzywami Zobacz przepis

Twarożek z wędliną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co jeszcze zrobić z resztek wędlin?

Pomysłów, jak wykorzystać resztki wędlin po świętach czy imprezach, jest jeszcze kilka. Nasi użytkownicy wykorzystują mięsne produkty do stworzenia domowej pizzy, pysznej jajecznicy, a nawet bigosu lub zupy kremu. Poniżej znajdziesz więcej sprawdzonych przepisów na dania z resztek.

Pizza z szynką i mozzarellą

 Pizza z szynką i mozzarellą Zobacz przepis

Pizza z resztek szynki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jajecznica z szynką pomidorem i papryką

 Jajecznica z szynką pomidorem i papryką Zobacz przepis

Jajecznica z szynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Bigos

 Bigos Zobacz przepis

Bigos z resztek wędlin / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa kapuściana z szynką

 Zupa kapuściana z szynką Zobacz przepis

Zupa kapuściana z szynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa krem z kalafiora

 Zupa krem z kalafiora Zobacz przepis

Zupa krem z kalafiora z szynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Komu posłuży chleb bez pszenicy? Korzyści i pułapki chleba bez glutenu »

Księżycowe mleko: Przysmak przywołujący Morfeusza oraz głęboki sen każdej nocy »

Wiosenne czyszczenie kostki brukowej. Jak samemu umyć kostkę, ile kosztuje czyszczenie kostki brukowej? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 162

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29884

60 min
68
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 257

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0