bigos

bigos
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wioleta333
pyszny kwaśny domowy bigos

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 główka kapusty białej
  • 1 kurczak na ok 2 kg
  • 20 dag kiełbasy śląskiej
  • 20 dag kiełbasy domowej
  • 20 dag szynki lub boczku
  • garść suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • przyprawa do bigosu
  • 1 kostka grzybową knorr
  • 2 kostki rosołowe
  • vegeta, pieprz, maga, czosnek granulowany
  • zasmażka:
  • 0,5 margaryny
  • 2 cebule
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

Przygotowanie

  1. do garnka dać umytego kurczaka, kiszoną kapustę (nie płukać) zielę i liście, grzybki suszone, zalać wodą i to gotować. w osobnym naczyniu podgotować pokrojoną drobno świeżą kapustę , na pół miękką odcedzić, z kiszonej kapusty wyciągnąć kurczaka oczyścić mięso z kości, połączyć obie kapusty i dodać pokrojone mięso z kurczaka, pokrojone wędlinym, kostki rosołowe i grzybową i dusić to na wolnym ogniu . usmażyć cebulke na złoto, dodać do niej mąkę i zrobić zasmażkę, dodać do bigosu, przyprawić do smaku przyprawami. A przecier pomidorowy dodać pod koniec gotowania do smaku.

Komentarze do przepisu (5)

sereberko80 06 sierpnia 2010
mmmm to jest to co tygryski lubią najbardziej :-D
jowita 11 sierpnia 2010
ludzie, co jest, ja używam kostki rosołowej gdy robię szybką zupkę albo coś takiego. Ale paskudzić świetny... Czytaj całość »
ludzie, co jest, ja używam kostki rosołowej gdy robię szybką zupkę albo coś takiego. Ale paskudzić świetny bigos, rosół czy barszcz takimi dodatkami. To jest chemia i ten Twój bigos dużo by zyskał gdybyś nie dawała kostek a zamiast zasmażki tylko zrumieniła cebulę np na oleju, dodała przecier pomidorowy cały słoik przez siebie zrobiony i taki sos dodała do bigosu. Niepojęte
wioleta333 12 sierpnia 2010
jowito każdy ma swoje przepisy swoje smaki ty robisz tak a ja tak i tym się dzielę z innymi w kostkach napewno... Czytaj całość »
jowito każdy ma swoje przepisy swoje smaki ty robisz tak a ja tak i tym się dzielę z innymi w kostkach napewno jest chemia ale prawie wszyscy dodajemy je do potraw......
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 główka kapusty białej
  • 1 kurczak na ok 2 kg
  • 20 dag kiełbasy śląskiej
  • 20 dag kiełbasy domowej
  • 20 dag szynki lub boczku
  • garść suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • przyprawa do bigosu
  • 1 kostka grzybową knorr
  • 2 kostki rosołowe
  • vegeta, pieprz, maga, czosnek granulowany
  • zasmażka:
  • 0,5 margaryny
  • 2 cebule
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
Składniki