Grill - temat specjalny

Co zjeść w Hiszpanii? Te przysmaki koniecznie przywieź z wakacji

Wakacje za granicą to nie tylko piękne plaże, zabytki pachnące historią, ale także podniebienie poznające nieznane dotąd smaki. Jeżeli macie w planach wakacje w Hiszpanii, koniecznie sprawdźcie, co jeść na miejscu, jakie przysmaki przywieźć, a czego lepiej unikać.

Co jeść w Hiszpanii? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co jeść w Hiszpanii?

Kuchnia hiszpańska kusi zapachami czosnku i szafranu, które można spotkać w całym kraju. Kto odwiedził tę część Półwyspu Iberyjskiego, na pewno kojarzy też smak oliwy, ryb i owoców. Jednak w momencie, kiedy jesteśmy w tym kraju po raz pierwszy, warto dowiedzieć się, co jeść w Hiszpanii, by przywieźć dobre, kulinarne wspomnienia.

Co jeść w Hiszpanii? Jeżeli podróż zaskoczy wysokimi temperaturami, warto spróbować schłodzone, ostre gazpacho. To nic innego jak zupa pomidorowa z hiszpańskich świeżych pomidorów, zielonej papryki, czosnku, cebuli, ogórków, octu i ziół. Niskokaloryczne danie podawane jest zazwyczaj jako przystawka. W Andaluzji spotkacie się z salmorejo, które nieco różni się od gazpacho. Między innymi tym, że jest podawane z szynką.

Sprawdź także: Co zjeść na Węgrzech? Najlepsze dania tamtejszej kuchni

Paella to kolejna propozycja wśród poleceń tego, co jeść w Hiszpanii. Część osób uważa to za narodowe danie Hiszpanów. Biorąc pod uwagę tę najbardziej tradycyjną wersję, paella składa się z kurczaka lub królika, białej i zielonej fasoli podawanej w towarzystwie owoców morza. Paella to danie na bazie ryżu, który często przybiera czarny kolor. Wszystko przez atrament z kałamarnic, które dodaje się do hiszpańskiej paelli.

Co jeść w Hiszpanii? Podczas podróży warto zaryzykować wyjście z bezpiecznych polskich smaków i spróbować gotowanych ośmiorniczek. To charakterystyczne galicyjskie danie tradycyjnie przygotowywane jest w miedzianych kotłach, które nadają ośmiornicy wyjątkowy smak, który zapewnia połączenie papryki, chrupiącej soli kamiennej i oliwy z oliwek.

Będąc w Hiszpanii, warto również rozsmakować się w regionalnych wędlinach. Koniecznie trzeba spróbować kiełbasy chorizo, którą łatwo rozpoznać po czerwonej papryczce. Nie wyjeżdżajcie z Hiszpanii, jeśli wcześniej nie spróbowaliście delikatnej szynki jamon, cienko pokrojonej z utwardzonych nóg wieprzowych.

Zobacz: Gazpacho z salsą pomidorową i bazylią

Co kupować na targach w Hiszpanii i co przywieźć?

Kulinarna wyprawa na targi powinna obfitować w siatki pełne hiszpańskich serów. A jest z czego wybierać. Warto postawić na cabrales, manchegov i tetillę. Pierwszy to ser z przerostem niebieskiej pleśni, drugi to twardy ser z owczego mleka, a tetilla to dojrzewający około 20 dni ser z krowiego mleka.

Co warto przywieźć z Hiszpanii? Oprócz serów warto zaopatrzyć się w szafran, który jest tutaj znacznie tańszy. Kulinarną pamiątką z Hiszpanii będzie także oliwa, szczególnie ta produkowana w Andaluzji. Warto również poczęstować znajomych charakterystycznym smakołykiem hiszpańskiej kuchni, czyli słodkimi i kruchymi paluszkami churros.

Sprawdź także: Co jeść na wakacjach w Portugalii? Pamiętaj o tych przysmakach

Czego nie jeść w Hiszpanii?

Co jeść w Hiszpanii, by nie żałować? Bogaty pod względem kulinarny kraj ma swoją egzotykę. Jednym z jej przejawów są bycze jądra. Te nie są niczym niezwykłym w kraju, gdzie ma miejsce corrida. Bycze jądra można podawać w panierce. Obok nich mogą się pojawić także smażone uszy wołowe, również przysmak tamtejszej kuchni.

Czego jeszcze nie jeść w Hiszpanii, jeżeli nasze podniebienie nie lubi ekstremalnych smaków? Zdziwić może niektórych również ogon byka. Ten często podawany jest w czerwonym winie, po ponad trzygodzinnym duszeniu. Najlepszy ogon, według części Hiszpanów, to ten ze świeżo zabitego podczas corridy byka.

Zobacz także: Jakich dań spróbować w Egipcie?

Zanim wybierzesz się na wakacje do Hiszpanii i wypróbujesz oryginalne dania kuchni hiszpańskiej, zainspiruj się przepisami użytkowników i zafunduj sobie i bliskim kulinarną podróż:

1. Paella z kurczakiem i owocami morza

 Paella z kurczakiem i owocami morza Zobacz przepis

Jak zrobić paellę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Tortilla de patatas

 Tortilla de patatas Zobacz przepis

Hiszpański omlet ziemniaczany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Gazpacho

 Gazpacho Zobacz przepis

Hiszpański chłodnik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Churros

 Churros Zobacz przepis

Churros według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ośmiorniczki w pomidorach

 Ośmiorniczki w pomidorach Zobacz przepis

Ośmiorniczki w pomidorach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Hiszpańska paella

 Hiszpańska paella Zobacz przepis

Hiszpańska paella / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Churros pomarańczowe z pikantnym sosem

 Churros pomarańczowe z pikantnym sosem Zobacz przepis

Jak zrobić churros? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ensaimada

 Ensaimada Zobacz przepis

Ensaimada według Ewy Wachowicz

10. Paella z chorizo i krewetkami

 Paella z chorizo i krewetkami Zobacz przepis

Paella z chorizo i krewetkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Hiszpania do zjedzenia: hiszpańskie dania według Bartka Kieżuna »

Oczyszczający koktajl na lato. Twoja wątroba ci podziękuje »

Sycące danie dla całej rodziny. Przepis na gulasz, który nie ma sobie równych »

Dostarczą witamin, obniżą cholesterol i ciśnienie. Najcenniejsze znalezisko grzybiarzy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Desery Jabłecznik z budyniem

Bardzo proste ciasto. Na kruchym cieście, z owocami, w budyniowej masie.

Odsłon: 89

>60 min
1
15 min
13

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1