Paella z chorizo i krewetkami

Paella z chorizo i krewetkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: oldfork
...

Składniki

  • 30 dag ryżu arborio (jak do risotto)
  • 20 dag kiełbasy chorizo
  • 20 szt krewetek
  • 30 dag mieszanki owoców morza
  • 1 czerwona papryka
  • 1 nieduża główka czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • kartonik pomidorów
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 10-15 szt pomidorków koktajlowych
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz, sól
  • 1 cytryna
  • garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Kiełbasę chorizo kroimy w plastry, cebulę i paprykę siekamy w drobną kostkę, czosnek miażdżymy i drobno kroimy
    Na dużą rozgrzaną patelnię (u mnie specjalna do paelli) wlewamy kilka łyżek oliwy. Wrzucamy chorizo i smażymy ok 8 min aż wytopi się tłuszcz. Następnie wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę. Całość smażymy kolejne 8-10 min.
    Dodajemy ryż i przesmażamy aż stanie się szklisty. Wlewamy bulion, doprawiamy solą pieprzem i kurkumą. Stale mieszając od brzegów patelni do środka (tworząc charakterystyczną górkę) gotujemy potrawę 15 min.
    Dodajemy pomidory, krewetki, mieszankę owoców morza i dusimy jeszcze 10 min aż ryż wchłonie cały płyn a na spodzie zacznie się tworzyć niewielka warstwa przypieczonego ryżu.

  2. Dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posypujemy pietruszką i podajemy z cytryną pokrojoną w ósemki.

Komentarze do przepisu (1)

Europa112 01 sierpnia 2014
Jak pierogi ruskie u nas, tak paella w Hiszpanii.
Jest doskonała i zachęcam Was do odkrywania nowych... Czytaj całość »
Jak pierogi ruskie u nas, tak paella w Hiszpanii.
Jest doskonała i zachęcam Was do odkrywania nowych smaków.
Autorka podała taki zupełnie wypasiony przepis, ale można ją zrobić tylko z kiełbaską albo tylko z owocami morza.
Jeszcze raz zachęcam
Składniki
  • 30 dag ryżu arborio (jak do risotto)
  • 20 dag kiełbasy chorizo
  • 20 szt krewetek
  • 30 dag mieszanki owoców morza
  • 1 czerwona papryka
  • 1 nieduża główka czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • kartonik pomidorów
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 10-15 szt pomidorków koktajlowych
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz, sól
  • 1 cytryna
  • garść posiekanej natki pietruszki
Składniki