Grill - temat specjalny

Co jedzą dzieci w różnych zakątkach świata?

Gregg Segal, amerykański fotograf, odwiedził 9 krajów świata (USA, Indie, Malezję, Francję, Niemcy, Włochy, Senegal, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Brazylię) by sfotografować to co jedzą dzieci.

Pomimo rosnącej świadomości co do szkodliwości przetworzonego jedzenia, fast-foody nadal królują praktycznie na całym świecie. Jesteśmy tym co jemy. Nasze nawyki żywieniowe kształtują się już gdy jesteśmy młodzi - tak twierdzi autor zdjęć, Gregg Segal, który sfotografował 53 dzieci, z 9 krajów świata. To właśnie o nich jest jego kolejny projekt: "Daily Bread: What kids eat around the world" (Chleb powszedni: Co jedzą dzieci na całym świecie). Miały one przez siedem dni zapisywać wszystko co jedzą. Następnie kucharze odtworzyli te potrawy, które Segal ułożył w otoczeniu dzieci i je tak sfotografował.


Co więc jedzą dzieci z różnych stron świata?


1. Stany Zjednoczone, Los Angeles
W USA górę bierze przetworzone, smażone jedzenie. Często dzieci jedzą makaron z serem, a gdy w domu mają własne uprawy to nie brak w ich diecie owoców i warzyw. Najwięcej jednak jest słodyczy, słonych przekąsek i fast-foodów.

Poznajcie Darię. Ma 6 lat i mieszka w Pasadenie, w Kalifornii. Ta drobna dziewczynka uwielbia jeść bekon, makaron, popcorn z masłem i słodycze, przede wszystkim lody z miętową czekoladą. Nie chce jeść natomiast żadnych owoców i warzyw, nawet w postaci puree czy musu. Rodzice i lekarz są zaniepokojeni jej niską wagą. Daria chciałaby zostać trenerem psów gdy dorośnie.


2. Indie, Mumbai
W południowoindyjskiej kuchni popularne są warzywa, m. in. soczewica, kalafior czy okra. Jednym z ulubionych dań wielu małych Hindusów jest dosas - naleśniki z ryżem i soczewicą. Dzieci z bogatszych rodzin mogą sobie pozwolić na słodycze.


3. Malezja, Kula Lumpur
W tym azjatyckim kraju dzieci uwielbiają spaghetti carbonara, smażony makaron i warzywa. Popularne jest też puttu - gotowany na parze ryż z kokosem, posypany cukrem palmowym i bananami. Nie brakuje tam jednak częstych odwiedzin w restauracjach typu KFC czy Pizza Hut.

 

4. Niemcy, Hamburg
Kraj bogaty, więc i jedzenia pod dostatkiem. Dzieciom nie odmawia się tu słodyczy, słonych przekąsek i napojów gazowanych. Popularne są tu: sznycel, pieczeń, smażone paluszki rybne, puree ziemniaczane, tosty czy mus jabłkowy.


5. Francja, Nicea

Rosalie ma 10 lat i pochodzi z Francji. Trenuje tajski kickboxing, wspinaczkę skałkową i gimnastykę. Ma zdrową dietę, która zawiera dużo ryb, miedzy innymi sardynki. Jej ulubioną potrawą jest kiełbasa z soczewicą. Jedyne pokarmy, których nie zje to ratatouille, szpinak i ogórek. Rosalie chciałaby zwiedzić Hollywood, a gdyby miała dużo pieniędzy, kupiłaby jacht.


6. Włochy, Catania, Sycylia
Jak słoneczna Italia - to obowiązkowo pizza i spaghetti (z dużą ilością boczku). Oprócz tego w śródziemnomorskiej diecie znajdziemy świeże warzywa i owoce, takie jak pomidory, cukinia, bakłażan, papryka, oliwki, brzoskwinie i truskawki.


7. Senegal, Dakar
Większość produktów spożywczych Senegalczycy uprawiają w swoich własnych ogrodach, między innymi proso, orzeszki ziemne, groszek, ziemniaki. Ich potrawy są bardzo proste i często monotonne. Dzieci lubią ryby i kozie mięso. Popularna jest tam owsianka i francuskie pieczywo.


8. Zjednoczone Emiraty Arabskie, Dubaj
W tym islamskim, słynącym z luksusu mieście, Dubaju, jadłospis dzieci jest bardziej klasyczny. Do ulubionych dań należą tosty, jajecznica, ryż z mięsem, ryby, frytki, a także duża ilość bananów.


9. Brazylia, Brasilia; region rzeki Xingu; Vão das Almas
Segal wyróżnił tu dzieci wychowujące się w mieście oraz dzieci żyjące w biedniejszych rodzinach, często daleko od miasta. W miejskim jadłospisie znajdziemy popularną feijoadę - brazylijski gulasz z czarnej fasoli i wieprzowiny, podawany z białym ryżem, farofą (smażona mąka z manioku) i z zieleniną. Często dzieci jedzą fasolę, owsiankę, owoce i warzywa, ale również słodkie batoniki lub popcorn.
Im dalej od miasta - tym wydaje się zdrowiej. Na wsi często spotykane są własne uprawy przede wszystkim ryżu, manioku, ziemniaków, fasoli, kawy czy trzciny cukrowej, ale także warzyw i owoców, między innymi dyni, bakłażanu, kukurydzy, pomarańczy, cytryny, arbuza. W swojej diecie wykorzystują również rodzime owoce takie jak acerola, mango, nanercz zachodni, jatoba, buriti. Popularnym smakołykiem jest paçoca - słodka przekąska zrobiona ze zmielonych orzeszków ziemnych, cukru i soli.

Poznajcie Kawakanih z indyjskiego plemienia Yawalapiti, zamieszkującego tereny rzeki Xingu w Brazylii. Kawakanih ma 9 lat i jest jedną z ostatnich 7 osób posługujących się ich ojczystym językiem - arawaki. Jej mama bardzo dba o to, by język nie wyginął. Dziewczynka mówi także po portugalsku. Lubi czytać książki historyczne i chociaż w jej wiosce nie ma komputera, to uczy się jego obsługi w szkole, gdzie jeździ raz na kilka miesięcy. Nie mają również bieżącej wody ani prądu. Czerwona farba, którą Kawakanih jest pomalowana, ma chronić ją od złej energii i duchów, a zrobiona jest z urucum, nasion, które wykorzystywane są również we wsi jako lekarstwo. Na zdjęciu są one po lewej stronie głowy dziewczynki. Jej dieta składa się głównie z ryb, tapioki, orzechów i owoców. „Złapanie obiadu zajmuje pięć minut, mówi Kawakanih. Kiedy jesteś głodny, po prostu idź do rzeki ze swoją siecią."

 

To jest Ayme. Jej tata jest dietetykiem i inżynierem leśnym, a mama prowadzi wegańską restaurację w Brasilii. Jej ulubionym jedzeniem jest acai - jagoda brazylijska, która obecnie znajduje się na liście światowych superfoods. Jej babcia była kupcem i sprzedawała acai na targu. Ayme podczas projektu Daily Bread, zdała sobie sprawę, że je więcej świeżych owoców i warzyw niż inne dzieci.

 

Henrico ma 10 lat i mieszka w Brasilii. Jego mama, babcia i pokojówka gotują codziennie, ale młody chłopiec lubi sam wymyślać przekąski. Jego ulubionym daniem jest feijoada. Uwielbia nutellę, a także różne batoniki, desery i brigadeiro - kulka upieczonego, skondensowanego mleka i czekolady. Jednym z jego własnych wymyślonych potraw jest stek pokryty pokrojonym bananem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 196

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17