Ewa_Gotuje

Bogactwo witaminy D, wzmacniacz kości i mięśni. Dlaczego warto jeść brązowe pieczarki, co z nich zrobić?

Jedni je uwielbiają, dla innych nie mają smaku i mogłyby nie istnieć. Pieczarki to grzyby, które dostępne są przez cały rok. Oczywiście prawdziwi miłośnicy grzybów twierdzą, że nie umywają się one do leśnych okazów, które możemy zbierać jesienią. Okazuje się jednak, że pieczarki nie tylko są bardzo uniwersalnym produktem i pasują do wielu dań, mają również sporo właściwości korzystnie wpływających na zdrowie. Podpowiemy ci, co zrobić z brązowych pieczarek.

Dlaczego warto jeść brązowe pieczarki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Na sklepowych półkach najczęściej możemy dostrzec pieczarki białe, dziś jednak przyjrzymy się bliżej brązowym pieczarkom. Grzyby te doskonale nadają się do smażenia, pieczenia i gotowania, w dodatku nie zawierają dużo kalorii, dzięki czemu można zajadać się nimi niemal do woli. Sprawdzimy, czy brązowe pieczarki są zdrowe oraz które pieczarki są lepsze – białe czy brązowe.

Sprawdź także: Lepiej jeść na ciepło. Te warzywa są po ugotowaniu są zdrowsze niż surowe

Brązowe pieczarki – składniki odżywcze

Pieczarki są niskokaloryczne, w większości składają się z wody, jednocześnie są źródłem witaminy z grupy B, witaminy C, D, czy E oraz minerałów, takich jak: selen, fosfor, żelazo, magnez, wapń, sód, miedź, mangan czy cynk. Znajduje się w nich również ryboflawina, która pomaga zadbać o prawidłową kondycję skóry oraz zdrowie oczu. Grzyby te zawierają również błonnik, dzięki czemu wspierają prawidłową pracę układu pokarmowego. Jeżeli chcesz schudnąć i ograniczyć kaloryczność swoich posiłków, warto włączyć do diety brązowe pieczarki, w 100 g zawierają jedynie 21 kcal. 

Czy brązowe pieczarki są zdrowe?

Jedzenie pieczarek jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Przede wszystkim cenione są za wysoką zawartość witaminy D, która stymuluje wchłanianie wapnia i fosforu, dzięki czemu wspiera zdrowie kości i zębów, a także pozwala dbać o odporność organizmu. Natomiast witaminy z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy, pomagają dbać o pracę mózgu, a także wpływają na produkcję czerwonych krwinek. Zawarta w pieczarkach ryboflawina korzystnie wpływa na układ nerwowy, między innymi pomaga łagodzić stres. Obecność błonnika, nie tylko pozwala zadbać o prawidłowe trawienie oraz zapobiegać zaparciom. Pomaga także zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Co więcej, w pieczarkach znaleźć możemy przeciwutleniacze, które mają właściwości antynowotworowe. 

Które pieczarki są lepsze – białe czy brązowe?

Nie da się odpowiedzieć jednoznacznie na to pytanie, zarówno pieczarki białe, jak i brązowe są zdrowe i powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Grzyby te mają bardzo podobny skład, można używać ich zamiennie do różnych przepisów. W pieczarkach brązowych znajduje się więcej witaminy D oraz tych z grupy B. 

Co zrobić z brązowych pieczarek?

Pieczarki brązowe, podobnie jak te białe, dają spore pole do kulinarnych popisów. Możesz przygotować z nich pyszną zupę pieczarkową, świetnie smakować będzie zarówno ta z dodatkiem ziemniaków czy marchewki oraz całych kawałków grzybów, jak i w wersji gęstej zupy krem, podawanej z serem i grzankami. 

Warto podsmażyć je na maśle, dodać do jajecznicy, czy omleta, świetnie urozmaicisz w ten sposób swoje śniadanie. Brązowe pieczarki doskonale smakować będą ze śmietanowym sosem oraz twoim ulubionym makaronem. Możesz także wyczarować z nich kremowe risotto, koniecznie z dodatkiem włoskiego parmezanu lub sera grana padano.

Domowe zapiekanki z pieczarkami to doskonały pomysł na szybką i smaczną kolację. Posiekane pieczarki wystarczy przesmażyć wraz z cebulką na maśle, następnie wyłóż je na połówki bagietek, posyp tartym serem i zapiecz. Domowy fast-food gotowy! 

Z pieczarek można wyczarować również pyszny farsz, który świetnie nada się do wytrawnych naleśników lub do nadziania kotletów, np. drobiowych roladek lub kotletów mielonych. 

Czy brązowe pieczarki trzeba obierać ze skóry? Wszystko zależy od twoich preferencji, pieczarki brązowe nie wymagają obierania. Zwłaszcze jeśli zakupiłeś niewielkie sztuki. Wystarczy, że wypłuczesz je pod bieżącą wodą. 

Sprawdź, jakie przepisy z pieczarkami w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Makaron z pieczarkami i jajkiem

 Makaron z pieczarkami i jajkiem Zobacz przepis

Makaron z pieczarkami i jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zapiekanki z pieczarkami

 Zapiekanki z pieczarkami Zobacz przepis

Zapiekanki z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zupa krem z pieczarek

 Zupa krem z pieczarek Zobacz przepis

Zupa krem z pieczarek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Risotto z pieczarkami

 Risotto z pieczarkami Zobacz przepis

Risotto z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kotlety schabowe z pieczarkami

 Kotlety schabowe z pieczarkami Zobacz przepis

Kotlety schabowe z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Makaron z pieczarkami

 Makaron z pieczarkami Zobacz przepis

Makaron z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Zapiekanki z pieczarkami i jajkiem

 Zapiekanki z pieczarkami i jajkiem Zobacz przepis

Zapiekanki z pieczarkami i jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami

 Zapiekanka makaronowa z pieczarkami Zobacz przepis

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Zupa pieczarkowa

 Zupa pieczarkowa Zobacz przepis

Zupa pieczarkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kotlety z pieczarkami

 Kotlety z pieczarkami Zobacz przepis

Kotlety z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Naleśniki z pieczarkami i ryżem

 Naleśniki z pieczarkami i ryżem Zobacz przepis

Naleśniki z pieczarkami i ryżem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Sałatka z pieczarek

 Sałatka z pieczarek Zobacz przepis

Sałatka z pieczarek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl, medonet.pl, Smaker.pl

Opracowała: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Usprawni pracę jelit i nerek, pokona wzdęcia. Maleńkie ziarenka skrywają wielką moc »

Domowe sposoby na migrenę. Sprawdź, jakie zioła warto mieć w apteczce »

5 produktów, które uratują zrujnowane zdrowie. Wydasz mniej niż w aptece »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0