Kotlety z pieczarkami

Kotlety z pieczarkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kate85
Prosty przepis na pyszne kotlety mielone z pieczarkami i cebulą. Kotlety przyprawione keczupem i majerankiem. Do kotletów mielonych można dodać posiekaną czerwoną paprykę i oliwki, będą jeszcze lepsze. Kotlety mielone panierowane w bułce tartej z żółtym serem.

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa np z łopatki wieprzowej
  • duża cebula
  • 10 dużych pieczarek
  • kopiasta łyżka tartej bułki
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • białko
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • olej
  • tarta bułka wymieszana z utartym żółtym serem (pół na pół) do panierowania kotletów

Przygotowanie

  1. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy bardzo drobno posiekane pieczarki, zasmażamy, aż wyparuje większość soku.

  2. Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem. Gdy napęcznieje, dodajemy pieczarki zasmażone z cebulą, jajko, białko, koncentrat pomidorowy, mięso , przyprawy. Całość wyrabiamy na gładką masę, dzielimy na 6 równych części, formujemy zgrabne kotlety, panierujemy w bułce tartej wymieszanej z serem, wstawiamy na 30 minut do lodówki.

  3. Kotlety mielone z pieczarkami smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, przykrywamy, trzymamy kilka minut w cieple.

Komentarze do przepisu (8)

Nevermore 07 stycznia 2019
Pyszne kotlety, mama super robiła, a my ... tak raz na ruski rok hehe. Świetny smak, pieczarki i ser tylko go... Czytaj całość »
Pyszne kotlety, mama super robiła, a my ... tak raz na ruski rok hehe. Świetny smak, pieczarki i ser tylko go podkreślają. Pychotka na obiad :)
pelen_brzuszek 07 stycznia 2019
świetny pomysł i wykonanie :)
Docherro 08 stycznia 2019
Pyszne i pomysłowe mielone:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 50 dag mielonego mięsa np z łopatki wieprzowej
  • duża cebula
  • 10 dużych pieczarek
  • kopiasta łyżka tartej bułki
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • białko
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • olej
  • tarta bułka wymieszana z utartym żółtym serem (pół na pół) do panierowania kotletów
Składniki