Grill - temat specjalny

4 polskie regionalne ciasta, które musisz przynajmniej raz spróbować

Dużo się mówi o tradycyjnych potrawach polskiej kuchni. Choć zupy i drugie dania są przepyszne, to warto zostawić jeszcze trochę miejsca w żołądku na słodkie desery. Przekonaj się, czy znasz te cztery regionalne ciasta, pochodzące z różnych regionów Polski.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Tradycyjne polskie desery pieczone są chętnie w wielu domach. Każdy region słynie z innych wypieków, które przygotowuje się najczęściej w święta lub uroczystości rodzinne. Odkryj cztery regionalne ciasta z Polski, które warto wypróbować, odwiedzając poszczególne województwa.

Sprawdź także: Zapomniana staropolska nalewka. Na dolegliwości żołądkowe i infekcje

1. Śląski kołocz

Kołocz, zwany też kołaczem śląskim, to ciasto będące symbolem obfitości, które aż po dziś podaje się na śląskich weselach. To tradycyjny wypiek kultywowany zwłaszcza w górniczych rodzinach. Najpopularniejszymi odmianami są kołocze z nadzieniem serowym, makowym, jabłkowym i bez nadzienia, ale za to z posypką. W XIX wieku specyficzny, okrągły wieniec wyparło ciasto w kształcie prostokątnym

Jak zrobić śląski kołocz? Przygotuj następujące składniki:

Składniki

  • 500 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 125 g masła,
  • 50 ml mleka,
  • 2 jaja,
  • 5 g drożdży instant,
  • 500 g masy makowej.

To ciasto robi się szybko i prosto. Piekarnik ustaw na 180 stopni Celsjusza, w trybie góra-dół. W głębokim naczyniu utrzyj jajka z cukrem, wlej mleko, wsyp drożdże, mąkę i dodaj roztopione masło. Składniki dokładnie wymieszaj, uformuj kulę i owiń folią spożywczą. Przełóż do lodówki na godzinę.

Po tym czasie, ciasto podziel na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3 masy. Większą porcję rozwałkuj i wyłóż na wysmarowaną masłem standardową formę do pieczenia. Na wierzch nałóż równą warstwę masy makowej, a na masę - kawałki ciasta porwanego z mniejszej części. Kołocz piecz przez 45 minut w nagrzanym piekarniku. 

Śląski kołacz z makiem

 Śląski kołacz z makiem Zobacz przepis

Śląski kołacz z makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kołacz z serem i rodzynkami

 Kołacz z serem i rodzynkami Zobacz przepis

Kołacz z serem i rodzynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kołocz z budyniem i jabłkami

 Kołocz z budyniem i jabłkami Zobacz przepis

Kołocz z budyniem i jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sernik krakowski

Choć sernik krakowski swoją nazwą sugeruje już pochodzenie, to tak naprawdę na południe Polski przywędrował z Wiednia. W XIX wieku zyskał sympatię w kilku regionach naszego kraju. Dziś dostępnych jest wiele odmian sernika, m.in. kaszubski (wyrabiany z ziemniaków), sernik Izaury (stworzony w latach 80. z powodu popularności telenoweli) czy seromakowiec. Ten krakowski jest z kolei bardzo puszysty i z wierzchu pokryty kratką z ciasta. Jak go upiec?

Składniki

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • trochę wody.

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu z wiaderka,
  • 180 g cukru,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 6 jaj (oddzielnie żółtka i białka),
  • 20 g skrobi kukurydzianej,
  • 75 g masła,
  • 3 łyżki rodzynek sułtańskich namoczonych,
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej.

Składniki na lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 2 łyżki wody.

Do dekoracji:

  • 3 łyżki skórki pomarańczowej.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, w trybie góra-dół. Wyłóż papierem prostokątną, standardową formę do pieczenia. W misce połącz mąkę z zimnym masłem i solą. Dodaj tyle wody, żeby ciasto się skleiło. Wyrabiaj, a gdy przybierze odpowiedniej konsystencji, wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie 2/3 kruchego ciasta rozwałkuj na pół centymetra i przełóż do formy. Piecz spód przez 15 minut, po czym odstaw do wystygnięcia. 

Oddziel żółtka od białek. Utrzyj w oddzielnym naczyniu masło z cukrem na puszystą masę, dodaj żółtka i miksuj. Do całości dodaj ser, skrobię, cukier wanilinowy, rodzynki i skórkę pomarańczy. Dokładnie wymieszaj. Ubij białka na sztywno i delikatnie przełóż do masy. Połącz bardzo ostrożnie. Całość wyłóż na ostudzony i upieczony spód.

Pozostałe ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Wytnij z niego cienkie paski i ułóż je w kratkę na wierzchu masy. Piekarnik ustaw na 180 stopni, ale z termoobiegiem i piecz ciasto przez ok. 50 minut. Następnie studź w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami. Przygotuj jeszcze lukier, mieszając cukier puder z wodą, którym polej nieco wystudzony już sernik. Posyp jeszcze niezastygniętą polewę skórką pomarańczy. 

Sernik krakowski

 Sernik krakowski Zobacz przepis

Sernik krakowski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Marcinek z Podlasia

Marcinek, zwany też hajnowskim marcinkiem, to pyszny wypiek, który składa się z wielu cienkich placków, przełożonych kremem. To jeden z deserów znajdujących się na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych. Trafiają na nią dania, które uznano za element dziedzictwa kulturowego regionu i które wytwarzane są klasycznymi metodami, wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. Ciasto po raz pierwszy upieczono na huczne obchody dnia św. Marcina (11 listopada) w Pałacu Carskim w Białowieży - stąd wywodzi się jego nazwa.

Jak upiec ciasto marcinek? Zakup następujące składniki:

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 200 g kwaśnej śmietany 18%,
  • łyżeczka sody,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 200 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 1 kg mąki.

Składniki na krem:

  • litr śmietanki 30%,
  • 800 ml śmietany 18%,
  • sok z cytryny,
  • 200 g cukru.

Do dekoracji:

  • kakao do posypania.

Na początku przygotuj ciasto. W wysokim naczyniu śmietanę zmieszaj z łyżeczką sody. Po kilku minutach śmietana nabierze większej objętości. W osobnym naczyniu utrzyj na puszystą masę miękkie masło z cukrem. Do oddzielnej miski wbij jajka i żółtka. Do naczynia z puszystą maślaną masą naprzemiennie dodawaj porcję jajek i śmietany, aż do wykończenia składników. Dodaj jeszcze pół kilograma mąki i wyrabiaj ciasto. Dosypuj na bieżąco mąkę, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podziel następnie na ok. 30 kulek i każdą rozwałkuj na bardzo cienki pasek o średnicy ok. 25 cm. Blachę piekarnika wyłóż papierem, przełóż na nią ciasto i piecz do 10 minut w 160 stopniach Celsjusza. Po tym czasie wyjmij i ostudź.

W tym czasie przyrządź krem. Ubij obie śmietany z sokiem z cytryny i stopniowo dodawaj cukru. Na paterze ułóż upieczony placek. Na niego nałóż ok. trzymilimetrową warstwę kremu. Połóż kolejną warstwę ciasta, ale nie dociskaj, żeby masa nie wypłynęła lub żeby ciasta się nie skleiły! Znowu przełóż kremem i ciastem i tak do momentu, aż nie zużyjesz wszystkich składników. Boki marcinka wysmaruj kremem śmietanowym i wyrównaj. Ciasto odstaw na ok. dwie godziny, a następnie wstaw na co najmniej cztery godziny do lodówki. Przed podaniem posyp z wierzchu kakao.

Ciasto marcinek

 Ciasto marcinek Zobacz przepis

Tradycyjny przepis na marcinka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Korowaj weselny

Tradycyjny, wypiekany dzień przed weselem korowaj to ciasto, bez którego jeszcze nie tak dawno nie mogły się odbyć żadne zaślubiny. W Polsce pieczony był głównie na Podlasiu, Suwalszczyźnie, Lubelszczyźnie i we wschodniej części Mazowsza. W niektórych regionach ta tradycja kultywowana jest aż do dziś. Jeśli masz ochotę upiec korowaj weselny, przygotuj następujące składniki:

Składniki

  • 1 kg mąki,
  • 200 ml mleka,
  • 200 ml śmietany,
  • 200 g cukru,
  • 4 jaja,
  • 1 białko,
  • 10 g drożdży instant.

Mąkę, drożdże, mleko i śmietanę zmieszaj w głębokiej misce. Zmniejsz moc miksera i dodawaj po jednym żółtku. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywno i delikatnie przełóż do miski. Do połączonych w jednolitą masę składników, wsyp jeszcze cukier i ubijaj dalej, aż ten się rozpuści. Miksturę przelej do pozostałych, suchych produktów i wymieszaj, aby powstało ciasto. Wyrabiaj przez ok. kwadrans i zakryj miskę płócienną szmatką, aż do wyrośnięcia.

Następnie podziel na równe trzy części. Z pierwszej z nich uformuj kulę i włóż do garnka wyłożonego papierem do pieczenia. Spłaszcz ciasto, by przylegało do brzegów. Z drugiej porcji ciasta zrób wałki i splataj po dwa ze sobą. Ułóż je w formie ślimaka na pierwszym cieście. Przykryj garnek i odstaw do wyrośnięcia. 

Z ostatniej części ciasta wykonaj różne plecione wzory, np. warkocze, serca czy kwiaty. Gdy ciasto wyrośnie w garnku, ułóż jeszcze ozdoby na wierzchu. Następnie zapiecz wszystko przez ok. 50 minut w piekarniku, rozgrzanym do 140 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. 

Ciasto Korowaj

 Ciasto Korowaj Zobacz przepis

Ciasto Korowaj / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Dzięki tym trikom kotlet schabowy będzie obłędnie pyszny. Do panierki dodaj jeden składnik »

Jedna zmiana robi wielką różnicę. Rosół zyska lepszy smak i aromat »

To najskuteczniejszy sposób na grypę, ale Polacy stosują niechętnie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3535

30 min
15
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 96

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14864

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17