Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Korowaj – ciasto, bez którego nie można było przygotować żadnego wesela! To rodzaj tradycyjnego pieczywa pszennego, kołacza, ozdobionymi różnymi ozdobami. Tradycyjnie w jego wypiekaniu nie mogli brać udziału mężczyźni. Choć dzisiaj tradycja ta raczej zostaje już zapomniana, warto zakosztować tego smaku.
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 25
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 15
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 16
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 16
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 25
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 15
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 16
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 16
Składniki
Mąkę i drożdże wsyp do miski. Wlej mleko i śmietanę, a następnie dobrze wszystko wymieszaj do połączenia się składników.
W osobnej miseczce ubij na sztywno białka jajek. Następnie dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Na koniec dodawaj partiami cukier i ubijaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Ubite jajka dodaj do pozostałych składników i wymieszaj wszystko. Wsyp rodzynki. Wyrabiaj całość przez ok. 15 minut.
Odstaw ciasto pod lnianą ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Weź duży garnek, bez plastikowych elementów. Jedną częścią ciasta wyściel dno i boki garnka. Z drugiej części ciasta zrób cienkie wałeczki. Spleć z nich warkocze i ułóż w formie ślimaka na pierwszej warstwie ciasta. Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut.
Z trzeciej części ciasta wykonaj różnorodne ozdoby: serca, kwiaty, warkocze. Połóż na wyrośniętym cieście. Białko rozbełtaj i posmaruj nim wierzch korowaja. Ciasto posyp płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Piecz przez ok. godzinę. Korowaja podawaj posypanego cukrem pudrem.