Grill - temat specjalny

10 potraw na letnie upały

Lato nie zachęca do wielogodzinnego stania przy garnkach. Ciężkie, skomplikowane potrawy na pewno nie pomogą w przetrwaniu upałów. Na szczęście stragany rozwiązanie tych problemów. Co jeść?

Fot. 123RF/Picsel

Najlepszym rozwiązaniem kulinarnym na upalne dni jest sięgnięcie po produkty sezonowe. Jeśli możemy pozwolić sobie na własne uprawy - w ogródku, na działce, czy na balkonie - to pamiętajmy, że cały czas trwa okres siewów niektórych warzyw. Lato jest też wspaniałą porą na poranne wyprawy na targ, gdzie nie dość, że ceny są niższe od tych w sklepie, to jeszcze mamy gwarancję, że kupowane towary sezonowe są świeższe, zdrowsze i smaczniejsze od tych hodowanych poza sezonem w szklarniach.

 

Ci, którzy chcą wyczerpać kulinarny potencjał, jaki daje nam letnia pora, powinni koniecznie spróbować przepisu, który sałatkę warzywną łączy z owocami. Dodatkowym atutem tej potrawy jest wyrazisty smak koziego sera.

Kliknij!

 

Warto także poeksperymentować ze standardowymi pomysłami - o jakości potrawy bowiem decyduje nie tylko smak i zapach, ale także wygląd.

Kliknij!

 

Jagody możemy wykorzystać również, jako bazę do najbardziej pożądanego latem deseru, czyli lodów. Te domowej roboty, rzecz jasna, smakują najlepiej!

Kliknij!

 

Do grupy klasyki napojów na lato należy dodać również kawy. Od spienionego frappe według przepisu greckiego, po słodkie wariacje kuszące lodami, polewami i bitą śmietaną ledwo mieszczącą się w szklankach.

Kliknij!

 

Lato to nie tylko desery. Pamietając o tym zamykamy przegląd letnich potraw propozycja wytrawną. Wciąż gorąco zachęcając do zakładania własnych ogródków lub choćby doniczek, podpowiadamy pomysł na smaczne wykorzystanie własnych roślin. A  cóż wyhodować łatwiej od pietruszki?

Kliknij!

 

Więcej letnich tematów kulinarnych?

Co jeść, by nie smakowac komarom. Kliknij!

Na czym polega sekret smoothie? Kliknij!

Jak zrobić dobrą, mrożoną kawę? Kliknij!

Jak zrobić dobry chłodnik. Kliknij!

 

Tekst: BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17