Zupa z kurek

Zupa z kurek
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Zupa z kurek jest lekka i bardzo łatwa do zrobienia, a do tego jeszcze wspaniale smakuje.

Składniki

Przygotowanie

  1. Kurki oczyścić i zalać na około 5 minut zimną wodą z dodatkiem łyżki soli, aby łatwiej pozbyć się z nich piasku. Następnie opłukać je pod bieżącą wodą i na sitku osuszyć z wody.

    Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, następnie dodać kurki, masło i smażyć je do czasu, aż odparuje woda i lekko zaczną się przysmażać.

  2. Ziemniaki i marchewkę obrać i drobno pokroić.
    Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki i marchew, gotować około 10 minut, po czym dodać podsmażone grzyby i gotować jeszcze z 10 minut.
    Po tym czasie dodać makaron, tymianek i gotować około 10 minut, aż wszystko będzie ugotowane.

  3. Śmietanę zahartować poprzez wlanie do niej kilku łyżek gorącego płynu i wlać do garnka z zupą, następnie dodać pietruszkę, koperek i zupę zagotować.
    Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą.

Składniki
Składniki