Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Pyszna, sycąca i delikatnie rozgrzewająca zupa krem z dyni to wspaniały posiłek na chłodne jesienne i zimowe dni.

Składniki

  • Dynia 2,2 kg (po obraniu 1,5 kg)
  • Marchew 1 szt.
  • Ziemniaki 3 szt.
  • Pomidor 1 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Imbir świeży 3 cm lub 1 łyżeczka w proszku
  • Chili 1/4 łyżeczki
  • Kurkuma 1 łyżeczka
  • Cynamon 1/2 łyżeczki
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Masło 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Pieprz i sól do smaku
  • Śmietana 18% i pestki dyni do podania

Przygotowanie

  1. Dynię obrać i oczyścić z gniazda nasiennego, pozostawiając tylko twardy miąższ, który pokroić w drobną kostkę.
    Marchew i ziemniaki obrać i drobno pokroić.
    Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać.
    Imbir obrać i zetrzeć na tarce lub bardzo drobniutko posiekać.
    Pomidora zalać wrzątkiem, po kilku minutach zdjąć z niego skórkę i drobno pokroić.

  2. Wszystkie warzywa włożyć do garnka o grubym dnie, dodać masło, oliwę i zalać wodą tak, aby wszystkie warzywa były w niej zanurzone (nie więcej).
    Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

  3. Warzywa rozdrobnić blenderem na jednolity krem, dodać sok z cytryny, kurkumę, chili i ponownie zagotować. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą.
    Podawać z pestkami dyni i śmietaną.

Składniki
  • Dynia 2,2 kg (po obraniu 1,5 kg)
  • Marchew 1 szt.
  • Ziemniaki 3 szt.
  • Pomidor 1 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Imbir świeży 3 cm lub 1 łyżeczka w proszku
  • Chili 1/4 łyżeczki
  • Kurkuma 1 łyżeczka
  • Cynamon 1/2 łyżeczki
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Masło 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Pieprz i sól do smaku
  • Śmietana 18% i pestki dyni do podania
Składniki