Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzięki temu kurczakowi w sosie cytrynowym poczujesz się jak wyrafinowany kucharz z renomowanej restauracji. Ta wyjątkowa kombinacja aromatycznego sosu cytrynowego, smażonej na maśle chrupiącej piersi kurczaka oraz dodatek kaparów sprawia, że klasyczny drób nabiera zupełnie nowego charakteru, a przepis będzie idealny na specjalne okazje. Do dania pasuje sałatka z rukoli i pomidorów bądź mizeria, gotowane ziemniaki lub ryż na sypko. Wybierz swoje ulubione dodatki, które dobrze skomponują się z cytrynowym kurczakiem.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 43
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 89
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 210
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 43
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 89
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 210
Składniki
Umyj i osusz pierś z kurczaka, po czym porozcinaj na mniejsze płaty. Możesz lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa lub dłonią. W płaskim naczyniu wymieszaj sól, czarny pieprz, mąkę i drobno starty parmezan. Wrzuć kawałki kurczaka do panierki i dokładnie obtocz. Na patelni rozgrzej olej z 2 łyżkami masła, a gdy tłuszcz się połączy smaż kurczaka z dwóch stron na złoty kolor przez około 3-4 minuty. Smaż mięso partiami, by nie przepełniać patelni. Usmażone sznycle odkładaj na talerz.
Na tej samej patelni podsmaż drobno poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przez około 2 minuty, następnie wlej wino i poczekaj, aż odparuje. Jeśli nie używasz alkoholu, pomiń ten krok. Na patelnię wlej bulion i gotuj kilka-kilkanaście minut. Pozwól, by sos się zagotował i zredukował o połowę. Następnie dodaj 2 łyżki soku z cytryny, odrobinę świeżo startej skórki oraz resztę masła i poczekaj, aż sos uzyska kremową konsystencję.
Wykładaj sznycle z kurczaka na talerz, polej je sosem, posyp kaparami i drobno posiekaną natką pietruszki oraz obłóż plasterkami cytryny. Kurczaka w sosie cytrynowym podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami.