Bułeczki mleczne.

Bułeczki mleczne.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Zawsze się udają, lubią je dzieci i dorośli. Bułeczki mleczne są mięciutkie i puszyste najlepiej smakują z samym masełkiem. W zasadzie można je jeść bez niczego są tak pyszne. Buły są uniwersalne także można je zjeść posmarowane masełkiem i miodem, lub domowym dżemem, ale świetnie też będą smakowały w towarzystwie wędliny czy sera. Pamiętam takie buły za dzieciaka, jak babcia kupowała mi w piekarni, wtedy to był rarytas, takich smaków się nie zapomina. Domowe pieczywo jest najlepsze!!! Dzieciaki uwielbiają takie buły na śniadanie lub deser. Bułeczki są proste do zrobienia, ciasto bardzo ładnie wyrasta.

Składniki

  • 10 szt,
  • 500 g mąki pszennej luksusowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka - około
  • 60 g masła
  • ¼ szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • Dodatkowo
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • mak do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże rozkruszone drożdże.
    Do małego rondelka wlej mleko, wsyp cukry i wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło. Podgrzej na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła, cały czas mieszając łyżką.
    Całość przelej do miski z mąką i drożdżami, jeśli mleko jest zbyt gorące odstaw chwilę, żeby przestygło i wtedy dopiero wlej.
    Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Po tym czasie wrzuć żółtka i wsyp sól.
    Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera. Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ręki, misy miksera.
    Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz, do podwojenia objętości ( u mnie ciasto wyrastało 45 min. ).
    Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat podsypany delikatnie mąką, podziel na 10 równych mniej więcej kawałków.
    Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułeczkę, układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Tak przygotowane bułeczki mleczne przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na ok. 30 min. Po tym czasie bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posyp makiem.
    Wrzuć blaszkę do nagrzanego piekarnika na 180 °C i piecz 15-20 min. bez termoobiegu, góra – dół, do zarumienienia.
    Smacznego!!!

    Bułeczki można posypać ulubionymi ziarnami, ja pamiętam z dzieciństwa z makiem. Możesz również pominąć ziarno, golasy smakują równie dobrze

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 13 października
Super buły :) Asia, wyślij kilka kurierem ;P
Docherro 14 października
Super pyszne ,chrupiące i aromatyczne:)
Składniki
  • 10 szt,
  • 500 g mąki pszennej luksusowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka - około
  • 60 g masła
  • ¼ szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • Dodatkowo
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • mak do posypania
Składniki