Wafle kokosowe

Wafle kokosowe
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Wafle kokosowe to szybki do zrobienia i bardzo smaczny deser, który lubią szczególnie dzieci.

Składniki

  • Cukier 1 szklanka
  • Masło 200 g
  • Mleko 1/2 szklanki
  • Wiórki kokosowe 1,5 szklanki
  • Aromat migdałowy 2 krople (opcjonalnie)
  • Wafle suche 1 opakowanie kwadratowe
  • (szklanka o pojemności 250 ml)

Przygotowanie

  1. Na małej mocy palnika podgrzać masło, cukier i mleko, następnie dodać wiórki i zagotować.

    Gdy masa zacznie gęstnieć, a wiórki będą miękkie zdjąć z palnika i ewentualnie dodać aromat, odstawić, aby masa nieco wystygła (10 - 15 minut).

  2. Wafle smarować cienką warstwą jeszcze ciepłej masy i układać jeden na drugim. Masa powinna być ciepła, ale nie gorąca i niezbyt zimna. Zbyt gorąca za bardzo rozmoczy wafle, a zbyt zimna będzie gęsta i trudna do rozsmarowania.

    Masy wystarcza na posmarowanie opakowania kwadratowych wafli, w którym jest ich 5 sztuk.

  3. Posmarowane wafle zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia, obciążyć deską do krojenia i ewentualnie jeszcze słoikiem z przetworami lub grubą książką. Wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby masa w waflach zastygła.

    Wafle kroić według uznania, u mnie kawałki o wymiarach 7 cm x 4 cm.

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 12 grudnia 2018
Ze słodkości, to jedynie wafle mi wychodzą, no i coś bez pieczenia ;)
Pyszne wafelki, szybkie do zrobienia i... Czytaj całość »
Ze słodkości, to jedynie wafle mi wychodzą, no i coś bez pieczenia ;)
Pyszne wafelki, szybkie do zrobienia i jeszcze szybsze do zjedzenia :D
Nemezja 14 grudnia 2018
To prawda :D
Składniki
  • Cukier 1 szklanka
  • Masło 200 g
  • Mleko 1/2 szklanki
  • Wiórki kokosowe 1,5 szklanki
  • Aromat migdałowy 2 krople (opcjonalnie)
  • Wafle suche 1 opakowanie kwadratowe
  • (szklanka o pojemności 250 ml)
Składniki