Faworki na piwie

Faworki na piwie
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Chrupiące i łatwe do zrobienia faworki. Pyszny deser, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe.

Składniki

  • Mąka pszenna 2,5 - 3 szklanki
  • Cukier puder 1 łyżka
  • Masło 1 łyżka
  • Żółtko jaja kurzego 5 szt.
  • Piwo jasne 0,5 szklanki
  • Spirytus lub wódka 40% 2 łyżki
  • Cukier puder do posypania
  • Smalec lub olej rzepakowy do smażenia
  • Szklanka o pojemności 250 ml do odmierzania.

Przygotowanie

  1. 2,5 szklanki przesianej mąki wymieszać z żółtkami, masłem, piwem, alkoholem i łyżką cukru pudru.
    Zagnieść ciasto, aby miało jednolitą konsystencję i odstawało od dłoni. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć na około godzinę do lodówki lub zamrażarki.

  2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, aby się nie lepiło do wałka.
    Rozwałkowane ciasto pokroić w pasy o szerokości 2,5 - 3 cm i długości 10 cm. Na środku każdego kawałeczka zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie w górę lub w dół jeden koniec, aby powstał kształt faworka.

  3. Faworki smażyć na dobrze rozgrzanej sporej ilości tłuszcz, do czasu przyrumienienia się obu stron.
    Faworki wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  4. Po wystudzeniu faworki oprószyć cukrem pudrem.


    https://www.kuchcikgotuje.pl/2020/01/faworki-na-piwie.html

Składniki
  • Mąka pszenna 2,5 - 3 szklanki
  • Cukier puder 1 łyżka
  • Masło 1 łyżka
  • Żółtko jaja kurzego 5 szt.
  • Piwo jasne 0,5 szklanki
  • Spirytus lub wódka 40% 2 łyżki
  • Cukier puder do posypania
  • Smalec lub olej rzepakowy do smażenia
  • Szklanka o pojemności 250 ml do odmierzania.
Składniki