Pieczeń z udźca wołowego w marynacie barbecue i czerwonym winie

Pieczeń z udźca wołowego w marynacie barbecue i czerwonym winie
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: DoktorGosia
Przepis autorski mojego Męża - wolno pieczona przepyszna, mięciutka i soczysta pieczeń wołowa. Muszę przyznać, że jej smak jest nieziemski:), a ograniczenie się do jednego kawałka było niemożliwe. Sos to poezja kulinarna na najwyższym poziomie. Danie nawet dla najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj marynatę: połącz sos barbecue z oliwą i olejem, przyprawami, sosem chilli, sosem sojowym i zalej surowe mięso. Zostaw w marynacie na całą noc.

  2. Wyjmij mięso z marynaty. Obsmaż na oleju, dolewając wina. Obsmażaj krótko, zamykając pory mięsa z każdej strony.

  3. Przełóż mięso do naczynia żeliwnego - podlej marynatą i dodaj czosnek. Dodaj również sos powstały z obsmażenia mięsa.

  4. Piecz przez pół godziny w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez 2 godziny.

    Podawaj ze zredukowanym sosem z pieczeni.

  5. Pieczeń świetnie koresponduje z pieczonymi ziemniaczkami z masłem i rozmarynem oraz domową surówką z kiszonej kapusty.

    Smacznego:)

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 11 stycznia
Elegancki obiad, przepis czytałam z zaciekawieniem bo się przymierzam.
polkangaroo 12 stycznia
Bardzo lubię wołowinę, wygląda smakowicie.
DoktorGosia 12 stycznia
Dziękujemy i życzymy smacznego:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki