Klopsiki w sosie musztardowym

Klopsiki w sosie musztardowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Klopsiki w sosie musztardowym

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa (ja użyłam łopatki wieprzowej)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml bulionu (ja użyłam warzywnego)
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy do niego kaszę, jajko, pokrojoną drobno cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy i dostawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy klopsiki i obsmażamy na oleju na złoty kolor z wszystkich stron. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, robimy zasmażkę. Dolewamy do niej bulion, jednocześnie mieszając, żeby nie zrobiły nam się grudki, zagotowujemy. Do tego dorzucamy musztardę, sól, pieprz, cukier, śmietanę, mieszamy. Do sosu wrzucamy klopsiki, całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 04 lutego 2019
To jest danie dla tygry ... tzn. dla lwów ;) Fajne klopsiki z pysznym sosem, pycha :)
fafiatko 04 lutego 2019
Pyszny klasyczny sos musztardowy- do miesa idealny!
babcitereskiciasta 07 lutego 2019
Bardzo lubię takie.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g mielonego mięsa (ja użyłam łopatki wieprzowej)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml bulionu (ja użyłam warzywnego)
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
Składniki